Hírek

2013.10.29. 16:05

Gróf Nádasdy Borbála öregségről, elmúlásról, szerelemről

Veszprém – Hallgatva Nádasdy Borbála grófnő balladaszerű történeteit, látva arca leheletfinom rezdüléseit, azon tépelődöm, vajon miért tabu nálunk a nők életkorát firtatni?

Gombás Gabriella

Figyelve, ahogyan elegáns visszafogottsággal, minden olvasójával szót váltva a könyveit dedikálja, ültem türelmesen és vártam, hogy válaszoljon egyetlen kérdésemre: hogyan éli meg az öregséget egy ragyogó szépségű, világot járt és az élet minden oldalát megtapasztaló 74 esztendős nő?

Gróf Nádasdy Borbála szép és elegáns. Akaraterőről, pozitív gondolkodásmódról, az élet szeretetéről és magyar nemzetéhez való töretlen ragaszkodásáról beszél és ír. Most azonban rövid ideig gondolkodik. Az öregség? Nem az öregséget, hanem a nyugdíjazást nehéz megélni, mondja.

Borbála Bécsben filmszínésznői pályát kezdett 17 évesen, balettmesterré Párizsban vált, ahol évtizedekig élt. Táncolt és táncolni tanított, szép volt és irigyelték, csodálták. És akkor egyszerre vége! Azt már tudjuk, hogy idősek vagyunk, de nyugdíjazás, az valami egészen más, mondja. Akkor, pontosan akkor kell, nagyon vigyázni, hogy az ember ne keseredjen meg, gondolkodjon azon, mihez van tehetsége, mit tudna még csinálni.

– Az írás leköt, múlik az idő, megjelenik az egyik kötet, majd a másik. Nem esik mindenki kétségbe, amikor nyugdíjazzák, de az érdeklődés középpontjában élő emberek mások, ők gondolataikkal, alkotásaikkal mindig jelen szeretnek lenni a világban – enged betekintést lelki világába.

De hogyan éljük meg a ráncainkat? – faggatom tovább? – A mi korunkban gyakorta meglepődünk, amikor tükörbe nézünk. Ez is én vagyok? Bizony. Mostanában nyaranta eltűnődöm azon, mennyire szerettem a fürdőruhát, a napot, az úszást. Strandoltunk, szépek voltunk. Hát ennek most vége. Anyám mondta nekem, akkor kezdődik az öregség, amikor belépsz egy vendéglőbe és már nem néznek utánad. Akkoriban nem is értettem. Mert számomra természetes volt, hogy megnéznek. Anyám furcsa tanáccsal is ellátott: majd ha idős leszel, mondta ragyogjon a cipőd, és ha rád pillantanak, csillogjanak a szemeid. Anyám gyönyörű asszony volt, nagyon hiú és mindig szerelmes – kalandozik el a múltba Borbála.


Gróf Nádasdy Borbála akaraterőről, az élet szeretetéről beszél és ír. Mögötte francia férje, Jean Poyeton, jobbról vitéz Pintér Kornél az 56-os Szövetségnél tartott minapi beszélgetésen (Fotó: Nagy Lajos)



Szereti a ráncait, mondja, mert kiérdemelte, egyébként pedig nem foglalkozik vele. – A lelkem gyűrődéseit írják az arcomra. Eszembe sem jut „javítani” magamon, nem a sebész adja vissza az önbizalmunkat. Szerintem én el sem veszítettem – mondja, és jókedvűen emlékezik vissza Honthy Hanna fájdalmaira az arcfeszesítő műtétje után. Kíváncsi vagyok, jól nézett-e ki a díva, az akkor még ritkaságszámba menő lifting után?

– Nem, egyáltalán nem. Aki öreg, az öreg. Nem csillog a szem, fáradt a bőr, szétfolynak a vonások. Az operettprimadonna mindig valami habos ruhafelhőkben parádézott, bizarr látvány volt – emlékezik Borbála, aki sohasem titkolta, hogy fiatalon, míg a díva szolgálatában állt, annak sok hákliját volt kénytelen elviselni. De vissza a témánkhoz: az öregséghez, ami ha tetszik, ha nem, együtt jár az öregséggel.

– Ennek egyszer be kell következnie, ettől nem félek, de hogy miként múlok ki a világból, az foglalkoztat. Fel kell készülni arra, hogy 60 év után olyan korba jutunk, amikor a halálunkat a környezetünk már nem tragédiaként éli meg, mert ez a természet rendje. Már régen „takarítok” magam körül Mindent rendben hagyok itt Magyarországon, mert most visszautazom Franciaországba, és ott is rendet hagytam magam mögött, amikor ide jöttem a nyáron. Gondolván, ha eljön az ideje, és egyszer nem térek vissza az otthonomba, mindent a helyén találjanak azok, akik felszámolják, ami utánam maradt. A fölösleges dolgaimon már túladtam.

Könnyű fordulattal túllépünk a nyomasztó témán, marad még egy, az örök kérdések közül: a szerelem. Idős korban is lehet szerelmes az ember? Nem meglepő a válasza. Igen, hogyne lehetne! De még mennyire, a szerelem mozgatja a világot, a hajlott korúak teljes testi és lelki szerelemben élhetnek a halálukig, mondja Gróf Nádasdy Borbála. És mi hiszünk neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!