Hírek

2012.07.11. 21:06

Gyalogosátnevelés indul a belvárosban

Veszprém - Hamarosan megkezdődik a veszprémi gyalogostársadalom átnevelése - ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót szerdán reggel Katanics Sándor (DK) önkormányzati képviselő, szokásához híven a témakörnek megfelelő helyszínen. Ezúttal a piachoz vezető gyalogátkelőhelynél.

Gombás Gabriella

 Élénk párbeszédet folytató kis csoportosulás közepén állva adta elő kétségeit a képviselő, miközben néhány környéken lakó polgár bólogatással fejezte ki helyeslését, míg egy másik - megszakítván a képviselő mondókáját - epésen megjegyezte, bármit is kezdeményez vagy csinál az önkormányzat, Katanics mindig bírál.  Vélhetően még kevesen tudják, mondta a képviselő, hogy pár héten belül megszűnik a piachoz vezető gyalogátkelőhely, mert megkezdődik a Jutasi út felújítása.

Egy acélkorláttal kiegészített járdasziget épül a Jutasi úton, a sávokat elválasztva 20 méteres hosszúságban  a most még üzemelő lámpás zebra helyén. Katanics rögtönzött előadásában ismertette a zebra megszüntetésének általa vizionált jövőbeni következményeit. Szerinte a városvezetők rossz stratégiát követve olyan megoldáshoz folyamodtak, amellyel a gyalogosan közlekedőket a föld alá fogják kényszeríteni, csúf fizikai akadályokat építenek, hogy ezeket a kényszerútvonalakat a gyalogosok sehogyan se tudják elkerülni. Sőt úgy vélekedett, hogy azért épül a járdasziget, a korlát és a leendő rámpás aluljáró mellett a méteres támfal, hogy ezzel akadályozzák és rendre neveljék a veszprémieket.
  - Vagy az aluljárón mennek át ezután az emberek, vagy leélik az útnak azon az oldalán az életüket, amelyik oldalra születtek!  -sarkította a problémát sajátosan értékelő képviselő.
 
Tény, hogy a kérdéses jelzőlámpás gyalogátkelőhely véglegesen megszűnik Veszprém központjában. Tény az is, hogy aluljáróból lesz kettő is, de most éppen nincs egy sem. A veszprémi átlagembert egyáltalán nem érdekli, hogy a körforgalom építése és a belvárosi rehabilitácó tulajdonképpen két különálló projekt, egymástól független a finanszírozásuk is, és hogy előre nem látható akadályokba ütközött a kivitelezés.

 Az pedig, hogy mi csúnya és mi szép, ízlés dolga. A járókelők véleménye nem sokban különbözik Katanics vagy más önkormányzati képviselők álláspontjától, hogy bizony a betonfallal bunkerszerűvé varázsolt leendő aluljáró enyhén szólva lehangoló látványt nyújt. A testület legutóbbi ülésén felmerült, hogy tán érdemes lenne a félresikerült dizájnfalat befesteni 2,5 millió forintért (az elbontása 10 millióba kerülne), s erre a célra hét képviselő száz-százezer forintot kínált fel a képviselői keretéből.
 
A hivatalos tájékoztató szerint július végéig elkészül a kör, mind az öt csatlakozással, a parkolók, a Budapest utca alatt átvezető aluljáró és a körhöz kapcsolódó gyalogátkelők.
A Jutasi út-Bagolyvári útszakasz novemberben lesz kész, és a hivatalos dokumentum szerint úgy szeretnék, ha szeptemberig, azaz az iskolakezdéssel és szabadságok lejártával, téli közlekedési menetrend visszaállításával, járatnövekedéssel keletkező forgalomnövekedésre megnyitásra kerülne a Budapest úti aluljáró.
 Állítólag a kivitelező olyan akadályokra bukkant az aluljáró építésekor, ami miatt csúsznak a határidők. A káosz majd eltart a jövő nyárig, vagy ki tudja meddig Veszprém központjában.

 

Ha nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal

A körforgalom és a belváros felújítása két egymásra épülő, az EU által is finanszírozott projekt során valósul meg. A szakemberek hangoztatják, nagyon fontos az egymásra épülés, mert az egymást keresztező beruházásoknál  számos előre nem látható gond támadhat. A kifogásokkal kapcsolatosan a hivatalos magyarázat az, hogy a tervek szakmai, műszaki tartalma négy éve ismert, s nem történik más, mint ennek a koncepciónak a tudatos, ütemezett szakmai végrehajtása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!