Hírek

2012.07.10. 17:44

Gyász és öröm Kollár Kálmán kötetbemutatóján

Veszprém - Kollár Kálmán Hamu alatt című kötetét kedden, már a művész nélkül, az ő halála után mutatták be.

Balla Emőke

A nyolcvanadik születésnapját ünneplő Kollár Kálmán  huszonnyolc rövid etűdben foglalta össze  gyerekkora és  pályája emlékezetes, derűs, tanulságos történeteit. A keddi könyvbemutató  idejét, helyét a Liszt Ferenc Kórustársaság tagjai a kötet szerzőjének  tudtával és   beleegyezésével határozták meg. Akkor még arra számítottak, hogy otthonából, a Lordok házából  ő is átsétál a szemközti üzletházba. A sors felülírta reményüket: Kollár Kálmán szombaton  meghalt.

A különleges hangulatú könyvbemutatóra eljöttek Kollár Kálmán barátai, tisztelői. Gyász, fájdalom és öröm olvadta egybe a bemutatón, ahol dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész - aki a kötet előszavát írta - úgy fogalmazott: az író a személyességet helyezi előtérbe, a történelem csupán díszlet, a kötet műfaja lehetne meseregény, hiszen mesebeli időkre, nyolcvan évvel ezelőttre nyúlik vissza; szegénységről, éhezésről, többgenerációs családokról mesél. Kollár Kálmán élete is meseszerű: hol volt, hol nem volt, boldogan élt, míg meg nem halt.

A kötetet illusztráló Debreczeny Zoltán festőművész  is tisztelte a karnagyot, személyes varázslata, aurája volt, emlékezett rá. Szívesen vállalta a szerző felkérését, hiszen könyvét  olvasmányosnak, barátságosnak, letehetetlennek tartotta.

Hogy a kötet valóban olvasmányos és előadható, azt Bakody József színművész bizonyította, aki A hegedű című részletet olvasta fel belőle.

A kiváló karnagytól, kitűnő pedagógustól, nagy talentumú hegedűkészítőtől szombat délután vesznek végső búcsút a Szent Mihály bazilikában.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!