Hírek

2009.03.06. 03:29

Gyógyítanak füveink

<b>Veszprém</b> - A számtalan mellékhatással rendelkező gyógyszeres kezelés helyett egyre többen nyúlnak vissza déd-anyáink módszereihez, s hisznek a természet gyógyító erejében.

Kiss Nikolett

- Igyál egy kis mézes kamillateát (chilis forralt bort, hársfateát) - hangzott az ukáz az utóbbi hetek megfázós, köhögős, náthás időszakában sokszor, sokaknak. De folytathatnánk a sort a körömvirágkrémmel, cickafarkkal, csipkebogyó-, csalánteával.

Gondolom, mindenkinek ismerős helyzet: csak az utolsó utáni pillanatban választja a házi- vagy szakorvost, ez-zel pedig azt a rengeteg kemikáliát, amit bevisz a szervezetbe. 

Persze vannak esetek, amikor a gyógyszerek segítsége elkerülhetetlen, de addig, amíg lehet (főleg a betegségek megelőzésében), próbáljunk meg a természet patikája segítségével boldogulni.

Gyógynövénynek azokat a növényeket nevezzük, amelyek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek gyógyításra használhatók. A hatóanyagok a növény különböző részeiben halmozódnak fel, például a gyökérben, virágban, levélben, szárban. 

Ezen növényi részekből nyerhető - szárítással - a növényi drog, amely akkor megfelelő minőségű, ha a növényeket kellő szakértelemmel gyűjtik, szárítják, megfelelő tárolási feltételeket biztosítanak, és a csomagolás minősége is megfelelő (nedvességtől, fénytől való védelem biztosított).

Miután lehetett már rémhíreket hallani gyógyteában található mérgező anyagokról, az a legbiztosabb, ha magunk szerezzük be az alapanyagokat. Ehhez persze ideális helyet kell találni, távol az út zajától, a gyárkéményektől. 

A vasúti sínek mellett szedett bodzából ugyanis nem biztos, hogy a legegészségesebb bodzaszörpöt nyerjük. Magyarországon egyébként több mint kétszáz gyógynövényfaj megterem és mintegy 40 ezer hektáron folyik jelenleg is termesztés, amely rendkívül jó minőségű 35-40 ezer tonna drog előállítását jelenti. 

A magyar gyógynövénytermés legalább 80 százaléka feldolgozás nélkül, alapanyagként kerül külföldre. A gyógynövény ágazatban jelenleg is több tízezer ember dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!