Hírek

2014.01.09. 06:57

Balatonfűzfői gyilkossági kísérlet – Az ismert ügyvéd továbbra is előzetesben marad

A Veszprémi Törvényszék január 9-én, csütörtökön délután úgy döntött, hogy nem mehet házi őrizetbe M. Béla, a fűzfői tervezett gyilkossági ügy egyik gyanúsítottja. A házi őrizetről a járásbíróság nyomozási bírója döntött még január 8-án. H. Tamás előzetesben van Győrben, Sz. Attila házi őrizetben Budapesten. Sz. Attila exkluzív interjút ígért a Naplónak.

Kovács Erika

Nem mehet házi őrizetbe M. Béla

Január 8-án a Veszprémi Járásbíróság bírája két személy kényszerintézkedéséről döntött. H. Tamás veszprémi ügyvéd esetében az előzetes letartóztatást két hónappal, március 12-ig meghosszabbította. A végzés indoklása szerint alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított megszökne, vagy elrejtőzne és fennáll annak a veszélye, hogy szabadlábra kerülve újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményeket követne el. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentette be, erre tekintettel a Veszprémi Járásbíróság felterjesztette az iratokat a Szombathelyi Törvényszékre másodfokú elbírálás végett, mert a Veszprémi törvényszék ki van zárva az ügy elbírálásából – közölte a Naplóval Dülkné dr. Pintér Zsuzsanna, a Veszprémi Törvényszék (VT) sajtószóvivője.

A gyilkosság tervezett helyszíne. Egy korábbi tanúvallomás szerint ebbe a szőnyegbe kellett volna csavarni a holttestet Fotó: archív

 

Varga Gábor, a VT Büntető Kollégiumának vezetője arról tájékoztatta a Naplót, hogy január 8-án M. Béla esetében a nyomozási bíró megszűntette előzetes letartóztatását, és Balatonalmádiban házi őrizetét rendelte el két hónapra. Bíróság rendelkezett arról, hogy a gyanúsított mozgását nyomkövető technikai eszközzel is ellenőrizze a rendőrség. Az ügyész fellebbezést jelentett be, amit a VT bírál el. A nyomozási bíró úgy érvelt, hogy az ügyben a nyomozás előrehaladott stádiumban van, M Béla személyi körülményei olyanok, hogy a további eljárási eseményeken való részvétele házi őrizet mellett is biztosítható. Családos, kiskorú gyermekei vannak, felesége nagy részben külföldön dolgozik, ellátásukat eddig is a gyanúsított édesanyja látta el, aki mozgásképtelen párját is gondozza. A törvényszék csütörtök délutáni döntése szerint M. Béla nem mehet házi őrizetbe.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói és a Terrorelhárítási Központ munkatársai 2013. április 9-én 16 óra 15 perckor összehangolt akció keretében elfogták azt a balatonalmádi férfit, akit H. Tamás egy korábbi üzleti partnerének megölésével bízott meg. H. Tamás veszprémi ügyvéd tervet dolgozott ki egy budapesti vállalkozó megölésére és vagyonának megszerzésére. A vállalkozóval régebben üzleti kapcsolatban állt, de viszonyuk idővel megromlott. Az ügyvéd a megszerzett vagyonnal kívánta megrendült anyagi helyzetét helyrehozni. A terv végrehajtásához társakat keresett. Sz. Attila balatonfüredi lakoson keresztül megállapodott M. Béla balatonalmádi lakossal, hogy megölik a vállalkozót, értékeit megszerzik, és egymás között felosztják. Miután mindent kiterveltek, április 9-én az emberöléssel megbízott M. Béla Balatonfűzfőn egy Balaton körúti ingatlan területén elrejtőzve várta az üzleti indokkal odacsalt sértettet, míg megbízója a közelben várakozott.

A Terrorelhárítási Központ szakemberei a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság rendőreivel együtt időben lépetek közbe, hogy a bűncselekményt megakadályozzák. A 43 éves H. Tamást, a 47 éves Sz. Attilát és a 40 éves M. Bélát elfogták, majd előállításukat követően mindhármukat őrizetbe vették. A bűncselekmény helyszínén kesztyűket, ragasztószalagot, maszkot, szemeteszsákokat és egy kloroformmal teli palackot foglaltak le. H. Tamás gépkocsijának átkutatásakor egy engedély nélkül tartott lőfegyvert fedeztek fel, míg M. Bélánál egy  hamis igazolvány is volt. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya az emberölés előkészületének bűntette, visszaélés lőfegyverrel bűntett és visszaélés közokirattal bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a napokban befejezte és az ügy iratait vádemelési javaslattal küldte meg a Veszprém Megyei Főügyészségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!