Hírek

2017.06.24. 10:01

Hagyományőrzők együttműködése

VÁRPALOTA - A Rákóczi Telepi Baráti Kör tagjai látták vendégül az ajkai Csingervölgyért Egyesület tagságát június 17-én. Mindkét egyesület a bányászat szellemi és tárgyi emlékeinek megőrzésén, azok továbbadásán dolgozik.

Tisler Anna

A két civil szervezet két éve lépett kapcsolatba egymással. Az ajkai Civil Szervezetek Szövetsége meghívta a civil fesztiválra a várpalotai civilek közösségét is. A rendezvényen találkozott Einreinhof Attila, a várpalotai és Gerencsér Hilda, a csingeri hagyományőrzők elnöke. A tevékenységi körük és a céljaik közösek, így elhatározták, hogy megismerik egymás munkáját. Tavaly a várpalotaiak látogattak Csingerbe, júniusban pedig a csingerieket fogadták a Rákóczi telepen.

Einreinhof Attila a telep bemutatásakor elmondta, hogy a bányászkolónia 1948-ban épült, az akkori körülmények között modernnek számított, ugyanis volt fürdőszoba, szennyvízcsatorna-hálózat, a meleg vizet bojler biztosította. A baráti kör tagjai igyekeznek megőrizni az emlékeket. A Szent Borbála téren fából készült emlékművet állítottak fel, amelyen látható a bányászok védőszentje, Szent Borbála alakja, valamint a bányászélet pillanatai. A téren egy csillét is felállítottak. A teret az egyesület tagjai gondozzák. Az elnök elmondta, hogy a csingeri tanulmányútjuk során hallották a kápolnában mindennap felcsendülő bányászhimnusz harangjátékot, amit szeretnének a parkban is megvalósítani.

A civilek a közeli általános iskola épületében tartják a foglalkozásaikat, ott, ahol egykor a bányászok gyermekei tanultak. Az elnök az iskola folyosóján bányászati kiállítást rendezett be.

Az iskolában Simon Ágnes önkormányzati képviselő, Leszkovszky Tibor, Várpalota egykori polgármestere és Zergi Orsolya, az egyesület elnökségi tagja köszöntötte a vendégeket. Beszédükben megfogalmazták, hogy a bánya ugyan már bezárt, de az ágazathoz kapcsolódó értékeket őrizni kell, az ugyanis meghatározta mindkét város fejlődését.

A két egyesület tagjai a várpalotai látogatást kiegészítve, felkeresték Jásdon a Poós vízimalmot, valamint a tési dombon a kilátót. A vendéglátást követően beszélgettek és harmonikás szórakoztatta a hagyományőrzőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!