Hírek

2009.02.11. 03:29

Hajnalig is járőröznek

<b>Herend</b> - A tavaly újjáalakult polgárőrség tagjai jelenleg azon gondolkodnak, hogy miképpen alakíthatnák meg egyesületükön belül az önkéntes tűzoltóságot. Ismerve a 8-as úton történt súlyos baleseteket, nagy szükség lenne a helyi lánglovagokra.

Mátételki András

Az elmúlt esztendő nyarán, 17 évi irányítás után lemondott az egyesület vezetője, Czanik Gábor, aki elhatározását azzal indokolta, hogy átadja a stafétabotot a fiatalabbaknak. 

A júniusi tisztújító ülésen elnöknek Pataki Imrét, helyettesének Kertai Norbertet választották meg, aki elmondta: az ezt megelőző időkben közel negyvenen voltak tagok, de csak papíron. Szolgálatban valójában csak hat-hét emberre lehetett számítani. Ezt a létszámot sikerült feltornázniuk a duplájára. 

Hét közben ritkán adnak szolgálatot, ám hétvégén hajnalig is kint vannak az utcákon, mert jellemző, hogy a fiatalok - némi alkohol hatására - nem bírnak magukkal. 

Mindig is kedvelt találkozóhelyük volt a buszpályaudvar, de az épületben rendszeresen kárt tettek. Ezért született meg az az önkormányzati döntés, hogy este 11-től hajnali 3-ig zárva tartják a kis épületet, amelyben egy kenyérbolt is helyet kapott. 

(A képviselők a közterületen történő alkoholfogyasztási tilalmat korábban elutasították.)

A 30 éves elnökhelyettes elmesélte, sokakat meglepett a városban, amikor tavalyelőtt télen az óvoda udvarába Molotov-koktélokat dobtak be ismeretlenek, a játékokat kihajigálták az utcára, s rápiszkítottak a kicsik kerti asztalaira... 

Akkor a körzeti rendőrrel jó pár órát töltöttek éjszakánként az épületben, vártak a tettesek visszatérésére. A helyi fiatalokat napokkal később fülelték le a rendőrök, amikor átmásztak a gyermekintézmény kerítésén. 

Az önkénteseknek máig rendkívül jó a kapcsolatuk a három körzeti rendőrrel. Ha kell, kölcsönadják nekik a 10 esztendős Opeljüket. Egy ilyen alkalommal fogták meg a zsaruk azt az öt fiatalt, akik egy kivilágítatlan motoron éppen Herend felé közlekedtek. 

A szabálytalanságot tovább súlyosbította az a tény, hogy a kétkerekű vezetője nem rendelkezett jogosítvánnyal, ráadásul ittas volt. Más alkalommal egy 18 éves fiatalember után kutattak, aki ellopta anyja Skodáját. 

Herenden - néhány évvel ezelőtt a legbiztonságosabb város címet nyerte el a település - tavaly különös bűncselekmény történt. Azon a hajnalon a Naplót kihordó polgárőr, Kungl József felfigyelt a Kossuth utcában egy idegen Hondára, s persze azonmód felírta a rendszámát. 

(Közreműködésével sikerült lebuktatni a tetteseket.) 

Másnap megtudta, hogy az idegenek az egyik ház nyitott hátsó ajtaján besurrantak, s összeszedték a nappaliban az ékszereket és a mobiltelefonokat. A szemközti ház garázsából pedig minden gond nélkül elvitték a Peugeot-t. Nem volt nehéz dolguk, a slusszkulcs a közelben volt...

Az egyesület 22 esztendős rendszergazdája, Ujhelyi Dávid az általa készített internetes oldalról elmondta, hogy az általános tájékoztatás mellett azon lehetőséget nyújtanak újabb tagok felvételére. 

Az önkormányzattól tavaly 300 ezer forintot kaptak, a helyi vállalkozóktól, cégektől pedig összesen 150 ezret. Fehér Opeljük megérett már a cserére, ezért pályázaton szeretnének egy másik használt járművet venni, amely kevésbé hibásodik meg. 

A közeljövőben valamennyi lakásba eljuttatják azt a felhívást, amely az önkéntes tűzoltóságba való belépésről ad tájékoztatót. Egészen pontosan: az új tagok már nemcsak polgárőrök lennének, hanem, ha kell, lánglovagok is. 

Még csak a szervezés elején tartanak, nincs felszerelésük, de számítanak a porcelángyár technikáira. Nagy szükségük lenne persze speciális felszerelésre, mert a város mellett húzódó 8-as főúton gyakran történik súlyos, sokszor tragédiával járó baleset. 

Márpedig, ha időben történik a műszaki mentés - a sérültek kivágása a roncsból -, életeket menthetnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!