Hírek

2016.08.02. 09:26

Halálos ütközés felmentéssel

Várpalota - Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vád alól jogerősen felmentette a bíróság azt a 43 éves férfit, aki tehergépkocsijával egy motorossal ütközött össze.

Mátételki András

Előbb a megyei főkapitányság, majd az ügyészség szüntette meg az eljárást a gépkocsivezetővel szemben, mivel nem állapítottak meg bűncselekményt. Az elhunyt férfi hozzátartozója pótmagánvádat nyújtott be, így került az ügy előbb a Veszprémi Járásbíróság, majd a törvényszék elé.

A tragédia 2013. augusztus 13-án a reggeli órákban történt Várpalota külterületén. A Mitsubishi vezető a Zöldfa utca végébe érve megállt az Állj! Elsőbbségadás kötelező! táblánál. Amikor rákanyarodott balra nagy ívben a 8-as főútra Székesfehérvár felé, a járművébe belecsapódott egy motoros, aki 90 helyett közel 130-140 kilométeres sebességgel száguldott. A motoros a helyszínen életét vesztette.

A bíróság indoklásában az is szerepel, hogy a vád alól felmentett férfinek folyamatosan figyelnie kellett a mindkét irányból érkezőkre, ez nem tette lehetővé, hogy a megtévesztően nagy sebességgel érkező sértettet a baleset elkerüléséhez szükséges időben észlelje.

A büntetlen előéletű várpalotai férfi a tárgyaláson elmondta, amikor balra kanyarodott a főútra, úgy 100-150 méterre észrevette a kamiont, de mögötte nem látta az előzésben lévő motorost. Az ütközés előtt úgy 30 méterre észlelte a suzukist, aki járművével belecsapódott a kocsijába, amely teljesen eldeformálódott, totálkáros lett. Az autós a balesetet nem tudta elkerülni. Úgy emlékezett, hogy a tragédia után több jármű is elment mellettük, voltak, akik áthajtottak a törmelékeken.

A járásbíróság felmentő ítéletét helyben hagyta a törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!