Hírek

2013.02.05. 13:27

Halimbán mindenkit érint a bányabezárás

Halimba és a bauxitbánya szinte szimbiózisba kerültek az elmúlt majd fél évszázadban.

Tremmer Tamás

A községben szinte nincs olyan család, akinek ne lenne kapcsolata a bányával. Nem tudta, hiszen hivatalosan nem tájékoztatták, de rossz sejtései azért voltak Tóbel János halimbai polgármesternek. Amikor kedden reggel hat órakor kinyitotta a Naplót, megdöbbent, innen értesült a visszafordíthatatlan hírről: bezár a településen működő bauxitbánya.

Ha a kutatásokat is beleszámítjuk, Halimbának százéves kapcsolata van a bauxitbányászattal. Az ötvenes évektől kezdve robbanásszerű volt a község fejlődése. Míg korábban a gyenge minőségű földek miatt mindössze 640 lelkes volt a település, ez a szám a bányaüzemnek köszönhetően 1300-ra nőtt. 1958-ban orvosi rendelő és összközműves bányász lakótelep, 1972-ben új iskola, majd 1974-ben óvoda is épült.

A viszonylagos jólétet az is jelzi, míg egy téesz dolgozó annak idején 500-600 forintot keresett, egy bányász ennek a dupláját is hazavitte.

A Magyar Alumínium Zrt. volt (övék a bánya) a település legnagyobb adófizetője volt az elmúlt 15 évben. Tavaly 5,5 millió forint adóbevétellel számolhattak tőlük. A hónap elején kezdték az idei költségvetésük összeállítását, Tóbel Jánosnak rossz sejtései voltak, ezért azt javasolta, a Maltól már ne számoljanak adóbevétellel. Két nap múlva kiderült: igaza van.

Halimbán jelenleg 460 család él, a bányabezárás közvetlenül 15-20 családot érinthet, de a község is nagyon megsínyli mindezt. 2010-ben, még az iszapömlés előtt indították a szennyvízcsatorna projektjüket, amihez 66 millió forint hitelt vettek fel. Ezt 2014-16 között három egyenlő részletben kell törleszteniük. A körülmények ismeretében ez komoly gondot fog okozni számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!