Hírek

2017.08.29. 15:00

Hamarosan megújul a Balatoni Bringakörút

Néhány éven belül megújul és részben új nyomvonalon halad majd a Balatoni Bringakörút, amelyet rövidesen összekötnek a fővárossal is.

Marton Attila

A jövő esztendőtől részben európai uniós, részben hazai forrásból több, régóta tervezett kerékpárút újul meg vagy épül ki országszerte. Az állami beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a nyár folyamán előkészítési szerződéseket kötött számos egyéb szakasz mellett a teljes Balatoni Bringakörútra is. A nem engedélyköteles szakaszokon akár már jövőre, nagyobb arányban 2019-ben várhatók építési munkálatok. A cél a Balaton körüli kerékpárút teljes rekonstrukciója mintegy 230 kilométeren, a fejlesztés néhány év alatt ütemezetten valósulhat meg, közölte lapunk kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya. Hozzátették, a nyomvonal várhatóan több helyen módosul a jelenlegihez képest.

Balogh Sándor rendszeresen kerékpározik, de nem szereti a balatoni kerékpárutakat, mert azok egy része nem felel meg az előírásoknak. A férfi bízik benne, hogy a mostani felújítás során ezek kijavítására is odafigyelnek, például ahol nem megfelelő szélességű, mint a Balatonfüred és Tihany közötti szakasz, ott majd kiszélesítik azt
Fotó: Balogh Ákos

Számos szakaszon teljesen új vonalvezetéssel épül majd a Balatoni Bringakörút, másutt a jelenlegi utat fejlesztik, valamint pótolják a hiányzó táblákat és felfestik a kopott burkolati jeleket. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályának tájékoztatása szerint a fejlesztés hangsúlyos eleme lesz a kerékpáros szolgáltatásfejlesztő pontok és pihenőhelyek kialakítása, korszerűsítése is. A Bringakör rekonstrukciójára a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban európai uniós társfinanszírozással több mint 3,5 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet a kormány további mintegy 5,5 milliárd forint hazai forrással egészít ki, így a projekt teljes költsége meghaladja majd a kilencmilliárd forintot.

A NIF Zrt. térképén jól nyomon követhetők az Észak-Dunántúlon tervezett kerékpárút-fejlesztések

Szintén évek óta napirenden szerepel a fővárost a Balatonnal összekötő kerékpárút megépítése. A NIF Zrt. a nyáron a teljes kerékpárútra megkötötte az előkészítési szerződéseket. Az építkezés az ilyenkor szükséges eljárások után legkorábban 2019 tavaszán kezdődhet meg. A minisztérium tájékoztatása szerint a végleges nyomvonal az engedélyezési tervek elkészülésével születik meg 2017 végéig. Veszprém megyében a 7205-ös, Balatonakarattyát Polgárdival összekötő út nyomvonalát követve a Fejér megyei Füle irányából Balatonfőkajáron áthaladva érné el a kerékpárút Akarattyát, ahol csatlakozna a Balatoni Bringakörhöz. A kerékpárút megvalósítására 5,7 milliárd forint hazai forrás (Etyek-Balatonakarattya) és több mint egymilliárd forint európai uniós forrás (Budapest-Etyek) áll rendelkezésre. A kivitelezés 2019. évi indulását követően várhatóan 2021-re készülhet el a teljes szakasz, tájékoztatott az NFM Kommunikációs Főosztálya.

Néhány éven belül Győrt és a Balatont is kerékpárút kötheti össze, miután kisforgalmú utak és meglévő kerékpárutak felhasználásával még idén megvalósul a nyomvonal kijelölése, kitáblázása. A Modern Városok Programban a kabinet és Győr városa között létrejött megállapodás értelmében jövőre elkezdődik a Győr-Pannonhalma közötti szakasz kivitelezése.

Különösen jó időben sokan pattannak bringára, de szinte egész évben népszerű testmozgás a kerékpározás
Fotó: Balogh Ákos

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) fenntartható közlekedésfejlesztési projektekre közel 2,3 milliárd forint uniós forrást nyert el Veszprém, Pápa, Várpalota és Zirc önkormányzata 2017 nyaráig. Az összegből a kerékpáros fejlesztések mellett sok esetben egyéb forgalombiztonsági beavatkozás, például új gyalog-átkelőhelyek kialakítása is megvalósul az érintett településeken. A TOP-programból 2018-tól újabb 1,44 milliárd forint forrásból valósulhatnak meg a Felsőörs és Alsóörs, Hajmáskér és Öskü, Litér és Királyszentistván, Márkó és Bánd, valamint Szentgál és Herend közötti kerékpárutak. A Modern Városok Programban szerepel a Kádárta és Gyulafirátót közötti kerékpárút létesítése is, itt az előkészítés elkezdődött, az engedélyezési tervek az év végéig készülnek el.

Az új szakaszhoz kapcsolódhat a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. projektjeként szintén előkészítés alatt álló, Gyulafirátótot Eplénnyel összekötő kerékpárút, közölte a tárca.

Országosan 2020-ig mintegy 70 milliárd forint európai uniós és 36 milliárd forint hazai forrás áll rendelkezésre kerékpárutak fejlesztésére. A hazai keretből mintegy 2330 kilométeren történik beavatkozás, így új utak építése, meglévők felújítása. Az uniós forrásból megvalósuló fejlesztések összes hossza még nem ismert, az összegből várhatóan száznál is több település részesül, jelenleg a projektek előkészítése van folyamatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!