Hírek

2017.05.19. 19:16

Háromnapos agrárünnep Pápán

Pápa – Robbanásszerű változás tapasztalható a hazai mezőgazdaságban. Új technológiák, új rendszerek, digitális eszközök jelentek meg az ágazatban, amikkel hatásos választ lehet adni a klímaváltozás okozta problémákra.

Polgár Tibor

Ezt hangsúlyozta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke a 21. Pápai Agrárexpó pénteki hivatalos megnyitóján. Mint mondta, a nagy múltú mezőgazdasági szakkiállítás és vásár remek lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjük az agrárium jelenlegi helyzetét, aktualitásait, illetve azt, hol tart ma az agrártechnológia, milyen irányba kell fejlődni.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, a magyar mezőgazdaság tavaly rekordévet zárt, és a hazai gazdaság hajtómotorját jelentette. Hozzátette, az itthoni és az európai uniós források, támogatások hatalmas lehetőséget jelentenek az ország agráriuma számára. Arra biztatta a gazdákat, a mezőgazdaság szereplőit, hogy a most megérkező pályázati pénzeket fordítsák korszerűsítésre, fejlesztésre, hiszen hosszú távon csak így tehető nyereségessé és biztonságossá az ágazat. Nagy István rámutatott, tavaly több mint 16 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma az agráriumban, egyúttal kiemelten fontosnak nevezte a gazdálkodók, a szakemberek megfelelő utánpótlásának megtalálását, valamint az állattenyésztés arányának növelését. A Pápai Agrárexpóval kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott, a nagyszabású rendezvény méltóképpen, hűen reprezentálja a hazai mezőgazdaságot.

Győrffy Balázs, a háromnapos eseményt szervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke közölte: a mintegy 13 ezer látogatót vonzó 2016-os expóhoz képest az idei rendezvény hússzal több, közel 140 kiállítóval nyitotta meg kapuit csaknem ötezer négyzetméteren a Városi Sportcsarnokban és környékén. A legnagyobb számban a mezőgazdasági gépforgalmazók képviseltetik magukat, ők megközelítőleg 2600 négyzetméteren várják az érdeklődőket. Győrffy Balázs hangsúlyozta az agrárium szereplői közti szakmai kapcsolat erősítésének fontosságát. Mint mondta, ezt szolgálja a Pápai Agrárexpó is, illetve a mezőgazdasági szakkiállítás keretében ezúttal szintén megszervezett szakmai konferencia, aminek központi témáját az élelmiszer-feldolgozás adja. A NAK-elnök hozzáfűzte, természetesen a nagyközönségről, a civil érdeklődőkről sem feledkeztek meg, a családokat ugyancsak számos programmal, érdekességgel, látnivalóval várják.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntőjében örömtelinek nevezte, hogy a korábban súlyos nehézségekkel küzdő pápai húsüzem jelentősen megerősödve jött ki a felszámolásból, és stabilan működik tovább. Végezetül a városvezető a kiállítóknak sikeres üzletkötéseket, a látogatóknak pedig jó szórakozást kívánt.

A beszédeket követően átadták az expó díjait. A vásári nagydíjat az Agromaster Kft., Pápa város különdíját a Tapolcafői Kertbarátkör, a NAK díját pedig a Somló Hús Kft. kapta. A tapolcafői kertbarátok a Veszprém Megyei Kormányhivatal különdíját is hazavihették, míg a gépkiállítói díjjal a Contstar Kft.-t, az élelmiszeripari díjjal a Pápai Hús Kft.-t, az állatkiállítói díjjal Németh Ákos tenyésztőt tüntették ki. A Veszprém Megyei Önkormányzat különdíját a Csordás-Fodor Borháznak ítélték meg.

A 21. Pápai Agrárexpó a vasárnap esti zárásig számos programmal várja az érdeklődőket a városi sportcsarnokban és környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!