Hírek

2013.12.11. 19:14

Háromszáz fedél nélküliről gondoskodnak

Veszprém - A tél beköszöntével gyakrabban közlekednek a városban élő hajléktalanokat ellátó teajáratok, és emelték az éjjeli menedékhely befogadóképességét is.

Marton Attila

Erről Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Befogadás Házának vezetője tájékoztatta a Naplót. November elsejétől Veszprémben tíz állomást járnak be hetente háromszor a teajáratok, amelyek a meleg tea mellett felvágottat és kenyeret is osztanak a hajléktalanoknak. Az intézmény éjjeli menedékhelyének befogadóképességét 62-re emelték, és megnyitották az úgynevezett alacsony küszöbű ellátást, ahol húsz időszakos férőhely nyílt. A korábbi évekhez hasonlóan a nappali melegedő is korábban nyit a téli időszakban, így a rászorulók közel a nap 24 órájában fedett helyen lehetnek.

Meleg ételhez napközben a népkonyhán juthatnak, ezzel a lehetőséggel mintegy 60-70-en élnek. Veszprémben 260-280 hajléktalanok él, de az utcai szolgálat munkatársai a nem lakhatás céljára szolgáló hobbitelkeken, kunyhókban élőkkel is foglalkoznak.

A teajáratok mellett télen krízisjárat is közlekedik, este hat és tíz óra között a szociális munkások azokat a helyeket járják körül, ahol hajléktalanok nagyobb eséllyel fordulnak elő. Nekik felajánlják az intézményi szolgáltatás igénybevételét, ha ezt nem akarják kihasználni, akkor takaróval és meleg ruházattal segítik ki őket. A krízisautó szolgálat télen napi 24 órában működik megyei feladatkörrel, a beérkező hívásokra azonnal reagálnak.

A készenléti szolgálaton telefonon keresztül lakossági bejelentéseket is várnak: a regionális diszpécserszolgálat a 34-511-028, míg a veszprémi utcai szolgálat a 30-237-66-95 számon érhető el.

Szaller Péter elmondta, céljuk, hogy mindenkinek intézményi ellátást biztosítsanak, ezért télen rugalmasabb a házirend. November elsejétől harmadik éve működtetik a téli kríziskerekasztalt, amelyben a közterületen szolgálatot teljesítő szervek, így a rendőrség, a polgárőrség, a közterület-felügyelet, a kórház sürgősségi osztálya és a mentőszolgálattal egyeztetnek havonta egyszer.

Az ünnepek közeledtével minden ellátási egység programokkal készül. Az intézmény a lakók számára karácsonyi csomagot készít, ebben az időszakban több adomány is érkezik. December 14-én és 21-én, szombaton ruhagyűjtést szervez a Szövetség az Egészséges Veszprémiekért Egyesület és a Veszprémi Lions Klub a Balaton Pláza parkolójában, míg a Verga Zrt. kétszer 120 adag ebédet és meleg ételt, valamint 20 köbméter tűzifát is adományoz.

December 24-én, 25-én és 26-án a népkonyhás étkeztetés mellett meleg vacsorát is kínálnak a részlegekben, valamint művészeti együttesek is adnak műsort a lakóknak a karácsony előtti napokban.

Van fürdési-mosakodási lehetőség, fekvőhely, videózási lehetőség, ez nagyon jó, mondja Csaba, aki évek óta hajléktalan, főleg alkalmi munkákból él. Nagyon nehéz kikerülni ebből a körből, mondja, vízvezeték-szerelőként dolgozott korábban, németül is beszél, kamionsofőrként pedig egész Európát bejárta, azonban már jó ideje nem tud elhelyezkedni. Azt mondja, megpróbálja elfogadni a helyzetét, és igyekeznek normális életet élni. De nem problémamentes az együttélés a szálláson, ezek eredője, hogy össze vannak zárva.

 

KOMMENTÁR

Kovács Erika

[email protected]

Kitaszítva, vagy befogadva?

Körülbelül ezerkétszázzal több hajléktalant láttak el 2012-ben Magyarországon, mint 2011-ben. Ilyen mértékű növekedésre csak 1994-ben volt példa. A statisztika a menedékhelyeken gondozottak száma alapján készült, ennél azonban biztosan több olyan hajléktalan él, akik kimaradnak a statisztikákból – áll az elemzésben. A jóléti társadalomnak velejárója, hogy vannak, akik jól élnek, és szép számmal akadnak olyanok is, akiknek fedél sem jut a fejük fölé. Azt hosszan lehetne elemezni, hogy vajon ki, miért jut ilyen sanyarú sorsra, maga tehet-e róla, vagy önhibáján kívül került ilyen kritikus helyzetbe. Egy biztos, manapság a lejtőn egyre nehezebb megállni, és a hajléktalanok ügye egész Európát, sőt az egész világot sújtja, és emiatt foglalkozni kell vele, egy felelős társadalom nem teheti meg azt, hogy nem vesz tudomást ezekről az emberekről. Lehet őket kiűzni egy városból, de attól még a probléma ott marad, nem lehet őket kitaszítani az egész világból. Ők is emberek, mint bárki más, akiknek szülei valószínűleg nem ezt a sorsot szánták nekik, és minden bizonnyal ők maguk sem ezt álmodták maguknak gyerekkorukban. A lehetőség, a fedél, a segítő kéz kijár nekik, remélhetőleg tudnak, akarnak élni vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!