Hírek

2009.06.26. 02:29

Határtalan művészet

Veszprém - Takaros ház. Átlagos utca. Az arra járók nem tudhatják, hogy érdemi munka folyik bent. A Nyitott műhely kívülről zárt, belül annál individuálisabb világába csöppenek. Hét művész, tizenkét nap, egy alkotótábor. A cél: alkotni, kikapcsolódni, újat mondani a világról.

Munkatársunktól

A Nyitott Műhely Kulturális Egyesület művésztábora kivételes kezdeményezés a tehetséges művészek megismerésére és a határon túli magyarok felfedezésére. 

Az egyesület 2006 óta működik, s évente hét alkotót hív meg a táborba, ahol a művészek nyugodt kö-rülmények között a munkájukra koncentrálva dolgozhatnak. 

Az idei meghívott alkotók: Bitay Zoltán nagybányai festőművész, lánya, Bitay Kati kolozsvári textil- és festőművész, Szabó Ottó kassai grafikus- és festőművész, Gyenes Gábor kassai festőművész, Goór Imre kecskeméti festőművész, Katona György kéttornyúlaki festőművész, illetve Petrovits István sepsiszentgyörgyi szobrászművész. Goór Imre a festőműhelyben mesél a kötetlen napirendről. 

- Mindenki saját tempójának megfelelően osztja be az idejét, dolgozik és pihen. A táborban nincsenek megkötések, hogy ki milyen anyagot használ és milyen témát választ. 

- Minden művész kísérletező szellem, ezért nem szabad megkötni az alkotó kezét egy technikával vagy előre megadott témával. 

A festészet túlságosan is intim folyamat ahhoz, hogy előre megszabják - veszi át a szót Szabó Ottó. Az alkotótábor célja tehát a megújulás, az új élmények befogadása. 

- A tábor alatt közös esti programokat szervezünk, hogy a résztvevők egymást és az itteni művészeket megismerhessék. Ez jó alkalom a tapasztalatcserére, beszélgetésekre. 

Lehetőség van kültéri és műtermi alkotásra is, mely inspirációul szolgálhat a meghívottaknak - újságolja Sebestyén Erzsébet, az egyesület egyik alapítója. 

Petrovits Istvánt a kinti műhelyben találom, ahol egy női szobor formálódik a keze alatt. Elmeséli, hogy a művészet, legyen az festészet vagy szobrászat, mindenképp hosszú folyamat eredménye, amelyet nem lehet elég korán kezdeni. Aki tehát ambíciót érez magában, az ne szégyellje a tehetségét megmutatni a világnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!