Hírek

2012.05.11. 07:51

Határtalan túra - Valóságos időutazás a Felvidéken

Ajka - A Bródy Imre Gimnázium küldöttsége Nyugat-Szlovákia nevezetességeivel ismerkedett.

Tóth B. Zsuzsa

A 7. G osztály tanulói, valamint Antalné Galla Nikoletta, Kersner Ákos és Liska Bálint tanárok vettek részt a felvidéki túrán. A látványos, izgalmas, de feszített program keretében Nyugat-Szlovákia számos kulturális-történeti érdekességét meglátogatták.

Különleges élményt nyújtottak számukra a deáki templom belső freskói, amelyek a magyar történelem jelentős alakjait és eseményeit kísérték végig.

Megtekintették a galántai Esterházy-kastélyt és Kodály Zoltánnak a vasútállomás falán elhelyezett emléktábláját, majd Nagyszombat felé indultak. Megálltak Pöstyénben, az Osztrák-Magyar Monarchia híres fürdővárosában, majd Beckó várormát mászták meg és tisztelegtek az 1708-as trencséni csata emléke előtt. Megnézték a várat, majd a partneriskolában tettek látogatást Gimesen, hogy  megismerjék a helyi szórványmagyarság helyzetét. Kedvesen fogadták őket a magyar tagozat tanárai és diákjai. Az ajkai küldöttség meglátogatta a helyi kastélyt és a környék magyar emlékeit. Kiderült számukra, hogy sajnálatos módon egyre fogy a helyi magyarság, és az asszimiláció is előrehaladott. A község műfüves pályáján mérkőzött meg Gimes csapata a Bródyéval, de láthatták Csejte legendás várát, Dévény várát, majd Pozsonyt is.

Hazafelé megálltak a bősi vízi erőmű zsilipénél, és ezzel búcsúztak el a szép történelmi Felvidéktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!