Hírek

2016.01.04. 13:19

Havazás - Hétfői útviszonyok és hóhelyzet Veszprém megyében

Megyei körkép - A megye egész területén reggel óta havazik, ennek ellenére az összes út járható. Torlódnak a kamionok a Bakonyban. Havazásra és ónos esőre is számíthatunk a napokban.

Horváth Gábor

Vezessünk fokozott figyelemmel: havazás és ónos eső várható

Tájékozódjunk az útviszonyokról és nézzük át autónkat, mielőtt útnak indulunk! – ezt tanácsolta a téli közlekedést érintő kérdésünkre a rendőrség. Az előrejelzés szerint országos havazás és sok helyen ónos eső is várható a napokban. További részletek itt>>

Hóátfúvás nehezíti a közlekedést a 8-ason

Az erős havazás mellett hóátfúvások is nehezítik a közlekedést a 8-as főút Veszprém és Várpalota közötti szakaszán. További részletek itt>>

Minden út járható

A megye egész területén reggel óta havazik, ennek ellenére az összes út járható, tájékoztatta lapunkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei ügyeletese. A közútkezelő összes gépe dolgozik, tisztítják az utakat.

A főútvonalak sónedvesek, a mellékutak havasak, letaposottak. Nehezebben járható szakasz mindössze a cseszneki szerpentin, ahol a kamionok csak lassan tudnak áthaladni. Persze ez attól is függ, milyen gumival közlekednek. Hóátfúvást a megyében eddig nem tapasztaltak (munkatársunk viszont tapasztalt - a szerk.).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 4–5 centis havat ígért hétfőre, ennek jó része már megérkezett.

Torlódnak a kamionok a Bakonyban

Nagyon lassú haladásra lehet számítani a Bakonyban a havas, csúszós hegyi utakon. A 82-es úton Bakonyszentkirálynál híreink szerint kisebb koccanás is történt, ami újabb torlódást eredményezhet.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a télies útviszonyok miatt három kamion akadt el a 82-es főúton, Bakonyszentkirálynál. A bakonyoszlopi önkéntes tűzoltók drótkötél segítségével az egyik kamion kihúzását megkezdték. A jelentős forgalmi akadály miatt Zirc és Bakonyszentkirály között lelassult a forgalom, az elakadt kamionokat kikerülve legyenek óvatosak.

14.30 - Durvul a hóhelyzet

Továbbra is kitartóan esik a hó. A veszprémi körgyűrűn már több hókotróval is találkoztunk, lassan, de biztosan tehát lehet haladni. A Tesconál és a Veszprém Arénánál viszont nagyon csúsznak az utak, mindkét körforgalomnál csúszkálnak a járművek, itt mindenképpen a megszokottnál nagyobb követési távolságot kell tartani.

Veszprém belvárosában is több, kisebb-nagyobb hótoló küzd az utakat borító hótakaró ellen, több-kevesebb sikerrel, hókásásak, latyakosak az úttestek és a járdák.

Veszprém és Balatonalmádi között egyelőre nem takarították le az útburkolatot, az arra járók maguk gurulták ki az "ösvényt". Lassan, óvatosan közlekedve lehet megközelíteni a tóparti települést.

Szentkirályszabadján gőzerővel zajlik a sikosságmentesítés, takarítják és sózzák az utakat, hogy a munkából hazatérők biztonságosan és gond nélkül otthonukba jussanak.

(Fotó: Horváth Gábor)

15:13 - Veszprémben lassú a közlekedés

A megyeszékhelyen egyre sűrűbben, illetve egyre nagyobb pelyhekben esik a hó. A városban lassú a közlekedés, csak óvatosan érdemes hajtani, az utak csúsznak. A hó megmarad, néhány helyen a belvárosban is csak araszolnak az autók. Egyelőre nincs nagy forgalom, de ha késő délután is marad a hóesés, torlódások lehetnek. A hőmérséklet mínusz hét Celsius fok körül van.

(Fotó: Horváth Gábor)

16:07 - Balatonfüreden már szánkóznak

Balatonfüreden szintén órákig szakadt a hó, de délután három-fél négy körül elállt. Ettől függetlenül továbbra is nagyon hideg (itt is mínusz 7 Celsius fokot mutat hőmérő) van, a hó megmaradt, sokan mentek ki szánkókkal felszerelkezve az utcákra.

20:31 - Több baleset is volt a havas időjárás miatt

Több koccanásos baleset történt a megyében hétfőn napközben, ám ezekben az esetekben nem történt személyi sérülés, mondta Horváth István megyei mentésvezető. A havas úton egy könnyű sérüléssel járó baleset volt, amikor egy autó árokba csúszott. A csúszóssá vált járdák miatt késő délutántól érkezett több riasztás a mentőkhöz, többnyire lábsérüléshez, jellemzően bokaficamhoz hívták őket. A szakember úgy vélte, a gyalogos sérültek száma kedden tovább emelkedhet a havas-jeges járdaszakaszok miatt, ezért azt tanácsolja, mindenki óvatosan közlekedjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!