Hírek

2012.10.10. 14:08

Hazugság tapolcai kórház-ügyben?

Tapolca - "Nem igaz, hogy a tapolcai kórházban történt funkcióváltás nem járt a dolgozói létszám csökkenésével, mint ahogy az sem felel meg a valóságnak, hogy a térségből csak egy önkormányzat kezdeményezte az átalakítás felülvizsgálatát".

Szijártó János

Mindezt a Jobbik megyei szervezete nevében közölte a Naplóval Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő, megyei elnök, illetve Toronyi Tibor a párt tapolcai vezetője.

 

Amint azt Ferenczi Gábor tájékoztatójában elmondta, szeptemberben intéztek írásbeli kérdést az Emberi Erőforrás Minisztérium felé, amelyben a tapolcai Dr. Deák Jenő Kórház sorsa felől érdeklődtek.

- A minisztérium válaszában a szokásos, közhelyszerű sablonokat hangoztatta, a funkcióváltást pozitívumként beállítva. Azonban két durva hazugságot is megengedtek maguknak. Balog Zoltán miniszter úr válaszában ugyanis azt írta, hogy a funkcióváltás nem járt létszámleépítéssel, illetve, hogy Badacsonytomajon kívül más önkormányzat nem kezdeményezte a döntés felülvizsgálatát. Egyik állítás sem igaz - hangsúlyozta Ferenczi Gábor, jelezve azt, hogy Balatonrendes önkormányzata szintén kifogásolta az eljárást.

Toronyi Tibor helyi elnök a létszámleépítésre vonatkozó kijelentést cáfolta.

- Nyilvánvaló csúsztatás, hazugság azt állítani, hogy nem történt létszámleépítés. Ugyanis az elmúlt hat hónapban közel húsz fővel csökkent a dolgozói létszám. Igaz, hogy itt egyfajta rejtett létszámleépítés zajlik, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjba vonulók és a más munkahelyre távozók helyett nem vettek fel senkit. Azt külön ki kell emelnem, hogy néhány dolgozó számára tudatosan olyan feltételeket teremtettek, ami más lehetőséget nem is hagyott részükre, csak a felmondást. A megváltozott körülmények miatt mentek el Tapolcáról szakemberek, orvosok, többek között az az orvos is, aki a nyáron egy képviselő-testületi ülésen éppen a struktúraváltás mellett kampányolt - fogalmazott Toronyi Tibor.

Császár László tapolcai polgármester, kistérségi elnök szerint nincs a kórházban létszámleépítés, ugyanis az üres álláshelyek be nem töltése egészen mást jelent.

- Számos intézményben vannak betöltetlen álláshelyek, főként olyankor, amikor valamilyen változás várható, vagy éppen az zajlik. A tapolcai kórház funkcióváltása is egy ilyen folyamat. Az intézmény vezetése kivár e tekintetben, éppen egy későbbi létszámleépítés elkerülése okán. Az említett orvosról annyit meg kell jegyezni, hogy szakrendelésre ma is visszajár Tapolcára, viszont érthető, hogy sebészként ott dolgozik, ahol van elegendő műtét. Az önkormányzatok felterjesztése kapcsán az arányokra hívnám fel a figyelmet. A tapolcai kistérségben ugyanis harminchárom település van, s közülük kettő jelezte kifogását a funkcióváltással összefüggésben. Az ellátásban még érintett a sümegi kistérségből pedig senki - mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!