Hírek

2013.09.09. 17:40

Hetvenmillió forintot fordíthat óvodáira a város

Óvodafejlesztésre nyert csaknem 70 millió forintot Veszprém. Részben eszközfejlesztésre, részben a szakmai munka színvonalának emelésére fordítják.

Varga Domokos Péter

A Naplót erről Némedi Lajos alpolgármester tájékoztatta. Megtudtuk tőle, a város még tavaly nyújtott be pályázatot a Széchenyi-terv keretében. Az elnyert támogatás 100 százalékos, önrészt nem igényel, vissza nem térítendő. A projekt az idei óvodai szezonban indul és jövő év július 31-éig valósul meg.

A környezetvédelemre nagy hangsúlyt fektetnek, például gyakorlókerteket is kialakítanak, amelyeket az óvodásokat bevonva művelnek. Az Óvodafejlesztés Veszprémben – egységben az erő elnevezésű program két elemből épül fel, gyakorlati és elméleti fejlesztésből. Az előbbi keretében udvari játszóterek, biztonságos beltéri bútorok, játékok és fejlesztőeszközök valósulnak meg. A kültéri eszközök (például ütéscsillapító talaj, csúszdák, rugós játékok), telepítése már megkezdődött és szeptember végén be is fejeződik. Erre összesen 11 millió forintot fordíthatnak.





A Vadvirág óvoda vezetője, az Egységben az erő projektmenedzsere, Barcza Béláné a Pitypang csoportban. Mellette áll Glück Martin és Varga Ádám, ülnek Tamás Áron, Heilig Réka és Szóka Milán (Fotó: Stiger Ádám) 

A kültéri telepítést nem igénylő, mobil eszközökre (ilyenek például a  homokozótakaró  fólia, rönkasztal egybeépített ülőkével) közel hárommillió forint jut. Beltéri eszközökre, bútorokra, játszóeszközökre hatmilliót költhetnek. A pályázati összeg többi részét fordítják az óvodapedagógusok elméleti képzésére. Ennek keretében sor kerül tehetséggondozásra, tanügyi igazgatási képzésre, pedagógiai módszerek fejlesztésére, erőszak- és konfliktuskezelési kommunikációra, környezettudatosságra nevelésre, az alternatív pedagógiai módszerek ismertetésére.

A képzések ismeretanyagát beépítik a napi munkába. A programba bevonják az óvodapedagógusokat is. A projekt menedzsere a Vadvirág Óvoda vezetője, Barcza Béláné, a szakmai vezetője Hegyiné Horváth Éva, a Bóbita Óvoda vezetője, míg a polgármesteri hivatalban a projektasszisztensi feladatot Papp Zoltán látja el. 




Barcza Béláné, a Vadvirág Óvoda vezetője, az Óvodafejlesztés Veszprémben – egységben az erő nevű pályázat projektmenedzsere elmondta, a megyeszékhely minden óvodája kapcsolódik a pályázathoz. Náluk például szeptember 23-án, a takarítási világnapon a szülők bevonásával rendbe teszik az óvodájukat és a környéket, tavasszal növényeket, dísznövényeket telepítenek, kitisztítják a kerti tavat. A gyulafirátóti Kastélykert Óvodában Szeretetünk ereje a nevelésben címmel tartanak előadást és hagyományőrző gyermeknapi forgatagot rendeznek. A Nárcisz Óvodában pszichológus bevonásával szerveznek szülői fórumot, valamint családi sportnapot is tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!