Hírek

2013.09.18. 16:25

Borkirálynőből gazdálkodó lett

A vér nem válik vízzé, ahogy a jó bor sem. A Szent György-hegyi napok 1999-es borkirálynője méltán tehette fejére a koronát.

Szijártó János

Tizennégy évvel később 6,5 hektáron gazdálkodó, eredményes és ígéretes borászként, egyfajta elismerésként, komoly pályázati támogatást is nyert az általa művelt területek bővítésére.Szabó Tünde, akiről akkoriban, tizenéves borkirálynőként azt írtuk a Napló hasábjain, hogy a kakaót jobban szereti, mint a bort, immár férjével együtt tevékenykedik a birtokon. Teszi ezt úgy, hogy a fiatal gazdák támogatására kiírt pályázaton 40 ezer eurós vissza nem térítendő keretet is nyertek a további bővítésre. Konkrétan kilenc hektárig kell növelni a mostani 6,5 hektáros szőlőterületet.

Meglesz, mondja, de hozzáteszi, hogy tíz hektár fölé eleve nem is szándékoznak menni e tekintetben, hiszen kicsi, de élhető gazdaságot szeretne férjével, Halmosi Áronnal együtt.

Tizennégy évvel ezelőtt találkoztunk, az akkori Szent György-hegyi napok idején. Tünde akkor középiskolás lányként, borászcsalád gyermekeként vehette át a borkirálynői címet. Úgy tűnik, telitalálat volt az akkori választás, ami talán őt is kötelezte, vagy legalábbis befolyásolta későbbi pályája során. 

– Most már a bort jobban szeretem, mint a kakaót, mondja nevetve Tünde minapi találkozásunk alkalmával, utalva az egykori interjúra.

Az 1999-es borkirálynő, Szabó Tünde élete ma is a szőlő. Férjével együtt dolgozik a birtokon


– Sok minden történt azóta. Tanultam főiskolán, egyetemen, voltam hegybíró, dolgoztam nagy és kicsi borászatoknál mint szőlész. Közben szőlőnket édesapámmal és édesanyámmal, olykor testvéreim segítségével, közösen műveltük. Aztán „képbe került” a szekszárdi udvarló, Halmosi Áron. Éppen időben, mert szüleim erősen aggódtak hogy pártában maradok. Ami azt is jelentette volna, hogy egyedül kell a szőlőt művelnem és a pincében is helytállni. A párválasztás nálam azért is ment nehezen, mivel mindenképp olyan társat kerestem, aki hasonló beállítottságú, mint én, szeret dolgozni, szívós, bírja a terhelést, tiszteli a gyökereket, konzervatív, de kellően nyitott az új irányába is.

Áron az első pillanattól partner volt mindenben, legyen az szőlőmunka, pincemunka vagy papírmunka. Ő szekszárdi borászcsaládból származik, sváb gyökerekkel, szorgalmas és még nálam is jobban terhelhető. Úgy érzem, az Isten meghallgatott. Házasságunkba 2010-ben hozta a saját szőlőjét a dimbes-dombos szekszárdi borvidékről. Így kezdtünk el közösen gazdálkodni három esztendeje két hektáron. Én a dédapai örökségemmel, a Szent György-hegyi olaszrizlinggel, ő pedig a szekszárdi kékfrankossal járult hozzá az immár közös gazdálkodásunkhoz. Dédapám, Bajnóczy István emlékére Bajnóczy Pince néven tevékenykedünk – elevenítette fel Tünde az elmúlt évek néhány igazán fontos mozzanatát. 

Megtudtam azt is, hogy Áron vállalkozóként, ő pedig hivatalosan munkanélküliként kezdte el a közös jövő építését. Ez valahol a szomorú hazai viszonyokat is tükrözi, bár Tündééknél szerencsére pozitív fordulatot vett a történet, mint a mesében. Ehhez szorgalom, kitartás és rengeteg munka szükségeltetett.

Keményen dolgoztak, ami a birtokon is meglátszott, de szerencséjük is volt, hiszen rátaláltak a 2012-ben fiatal gazdák induló támogatása címmel kiírt pályázati lehetőségre. Ezt az akadályt is sikerrel vették és nagyot tudtak előrelépni. További szőlőterületeket vásároltak, illetve hosszú távú bérleti szerződéseket kötöttek, bővítették a gazdasági épületeiket. Területeiket kilenc hektárig kell fel duzzasztaniuk 2015 végéig. A gazdálkodásban elsősorban a környezetbarát eljárásokat részesítik előnyben.

– Vannak területeink, ahol évek óta nem használunk gyomirtó szert, műtrágyát és szintetikus növényvédő szert sem. Kézzel kapáljuk meg a soralját, vagy csak kaszáljuk. Növényvédelemként rezet, csalánlét és különböző preparátumokat használunk. Inkább a növény immunrendszerét erősítjük, hiszünk az önvédő mechanizmusában. Most egy hektárt művelünk így, azonban az a célunk, hogy a területeink 30–40 százalékát így kezeljük, illetve hosszú távon az összes ültetvényünket – hangsúlyozta Szabó Tünde. Vannak területeink, ahol évek óta nem használunk gyomirtó szert


Hobbira kevés szabadidő jut

Szabó Tünde elmondta, hisznek a tisztességes, becsületes munka eredményességében, ami kimagasló minőséget hoz mind a szőlőművelés, mind a borászat területén. Hobbira kevés szabad idő jut, bár az egykori borkirálynő szeret kirándulni, kézimunkázni, olvasni, de természetesen mindezt kizárólag a szőlőmunkák függvényében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!