Hírek

2013.01.22. 07:28

Hóeltakarítás, csúszásmentesítés - nem csak sóval lehet

Érdekes, hogy mi magunk és az illetékesek is mindig idejekorán felkészülnek a télre, de ha véletlenül esik a hó, az biztosan galibát okoz.

Varga Ibolya

Lakossági fórumokon megyeszerte hallom, hogy bírálják az önkormányzatot a hóeltakarítás miatt, pedig ebben a lakosságnak is nevesített szerepe van. Havazáskor a ház körüli járdának folyamatosan síkosságmentesnek kell lennie. Erre törvény kötelez bennünket. Ebben arról van szó, hogy olyanná kell tenni a hozzánk tartozó, de mások által használt területet, hogy azon baleset ne forduljon elő, mások testi épségét ne veszélyeztessük.

A kisebb településen a ház előtti útnak a felét is a háztulajdonos hatáskörébe utalják. Az ingatlan előtti járdaszakaszon a hóeltakarítás elmulasztásáért több tízezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Ha az előttünk található járda jeges, valaki elcsúszik éppen ott és megsérül, akkor kártérítésre kötelezhetnek bennünket. A szabályok szerint járdáról letakarított havat nyolc méternél szélesebb kocsiutakon az úttest két szélén, ennél keskenyebb kocsiút esetén a járda szélén kell összegyűjteni úgy, hogy a gyalog közlekedők számára másfél méter széles terület szabadon maradjon.

Lakótelepen két hógolyózás közben a házban lakó ifjak szórakoztató foglalkozása lehet a lapátolás (Fotó: Gáspár Gábor)

A gyalogos- és közúti forgalom zavartalansága érdekében havat tilos felhalmozni útkereszteződésben, úttorkolatban, kapubejárat elé, járdasziget és a járda közé, tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyeknél a jármű megállóhelye és a járda közé. Nem szórhatjuk továbbá a havat közszolgáltatási felszerelési tárgyra (vízelzáró csap, gázcsap, víznyelő akna) és egyéb közérdekű létesítmény (forgalomirányító lámpa, közvilágítási lámpaoszlop, hirdetőoszlop) köré, kijelölt rakodóhely teljes hosszában a járdaszegély mellé, a fák tövébe. Az ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált közutakon, járdákon szükség esetén naponta többször is síkosságmentesíteni kell.

A kézi hóeltakarítás legfontosabb eszköze egy jó minőségű hólapát és egy seprű lehet, amivel a téli csapadékot könnyen eltávolíthatjuk. Mindenképpen olyan eszközöket válasszunk, melyek anyaga jól tűri a hideget és a nedvességet. Miután a havat eltakarítottuk, a járdára szórt anyaggal biztosítani tudjuk a folyamatos olvadást és a síkosságmentességet. Aki a gépesítés híve, az ma már beszerezhet kisméretű hómarót, mellyel akár egy keskeny járdát is szépen és könnyen le lehet takarítani.

Gondot szokott még okozni a havas és ónos eső. Ha ezek nulla fok feletti hőmérsékleten érkeznek, elolvadnak, és megfelelő csapadékelvezetés esetén nem okoznak problémát. Viszont, ha közvetlenül a leesés után a fagyási pontjukat elérő hőmérséklet következik, ráfagynak a felületre, és balesetveszélyessé tehetik a járdát. Ilyenkor célszerű eltávolítani a csapadékot a járdáról seprűvel vagy lapáttal. Ezután szintén a síkosságmentességet kell biztosítani, elsősorban homokkal, hamuval, salakkal.

Környezetbarát anyagokat is kínálnak

A környezetvédők ellenzik, hogy sóval vagy a só és valamilyen érdesítő anyag keverékével csúszásmentesítsük az utat. Az a baj, hogy ez a legjobban bevált módszer, de árt az út melletti növényzetnek, felmarja a cipőnket és a járműveknek sem tesz jót. A kereskedelmi forgalomban kapható, ellenőrzött vegyi anyagokat is alkalmazhatunk. Ezeknél már figyelembe veszik a gyártók a környezetvédelmi szabályozásokat. Előnyük, hogy meleg időben elolvadnak és nem kell takarítani utánuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!