Hírek

2014.08.24. 08:55

Homokzsákokkal védekeztek a víz ellen Bében és Adásztevelen

Annyi víz volt, hogy a csatorna nem bírta elvezetni, hát kimosta a ház alját. Várjuk a kárszakértőt, aztán újra megépítjük a falat. Mit tehetnénk mást? A gyerekek a rokonoknál, én meg most takarítom a romokat – mondja a bébi Boldis Géza, akinek a háza sérült meg a szombati esőzésben. A tömésfal a szomszéd felől szinte teljesen ledőlt.

Nagy Imre

– Esett az eső. Valamikor délután értesített az egyik Esterházy utcai lakó azzal, hogy aggódik, mert szivárog az udvarára a víz. Akkor még abban reménykedtünk, hogy az árok majd elviszi a vizet. Végigmentünk a vízelvezetőn, és megnéztük, hol vannak problémák. A legvégén volt a legnagyobb gond, ahol a levezető árok utolsó szakaszán az ott lakó elrekesztette az árkot. Hozzánk két oldalról érkezik a víz. Egyrészt  Bakonybél és Bakonykoppány irányából a Gerence vonalán, másrészt Ugod felől. A vízgyűjtő terület pedig a falu közepén lévő tó. Annak idején ezt úgy alakítottuk ki, hogy a Bakonyból bejövő víz egyik fele a tóba ömlik, a másikat  pedig a csóti árok irányába tereltük. Na, ez az árok nem működött. Egy helyen félig be van temetve, felgazosodott, de hát ki gondolta, hogy nyáron ilyen probléma lesz – fogalmazott Hauber János, Béb polgármestere.

A falusiak megpróbálták homokzsákokkal védeni a veszélyeztetett házakat, illetve egy munkagéppel megnyitották az árkot.

– Miután ez megtörtént, egyből csökkenni kezdett a víz szintje. Hét ház volt veszélyben, de ennél nagyobb terület, hiszen a házak udvarára is betört a víz. Volt, akinek a gabonáját, volt, akinek a gépeit veszélyeztette. A pápai tűzoltók segítettek, szivattyúztak késő estig. Rengetegen voltak itt a faluból is, mindenkinek meg kell köszönnöm a segítséget. Hogy még egyszer előfordulhat-e mindez? Ha a csóti árkot kitisztítják, akkor talán elkerülhető – fogalmazott a polgármester.

A nagy mennyiségű csapadék gondokat okozott Adásztevelen is. Fodor Béla polgármester maga vitt végig a falun, mutatva, hol kellett szombaton éjjel védekezniük.

– Három házat veszélyeztetett a víz, de az esti órákra csillapodott, majd megállt az eső, és apadt a víz. Homokzsákokkal gátoltuk meg, hogy az ingatlanok  ússzanak. A tűzoltók hoztak zsákokat, mi összeszedtük a homokot, így megelőztük a nagyobb bajt. 30-40 centis víz állt az udvarokon, ennek nagy része a Bakonyból érkezett – mondta el a polgármester.

Kapcsolódó cikkünk: Elázott Veszprém megye: elöntött pincék, kidőlt házfal, több járásban riasztás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!