Hírek

2014.01.08. 18:40

Honvédelmi verseny

Várpalota - Honvédelmi vetélkedőt szervezett a közelmúltban a Rákóczi Telepi Tagiskola felső tagozatos diákjainak a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja (GÁNyK).

Szabó Péter Dániel

A több évtizedes múlttal rendelkező nyugállományú katonákat, rendőröket és tűzoltókat tömörítő civil szervezet több ízben szervezett már hazafias, honvédelmi vetélkedőket a településen és a környékbeli településeken. Ezúttal Várpalota bányász városrészébe, a Rákóczi-telepre látogattak el, ahol előbb Simon Ágnes, tagintézmény-vezető köszöntötte a résztvevőket, majd Dobszai József nyugállományú alezredes, a GÁNyK elnöke adott bevezetésképp részletes tájékoztatást a 2013-ban megalapításának 100 éves jubileumát ünneplő várpalotai katonai alakulatról, s beszélt a klub által bemutatott fényképekről, dokumentumokról és katonai relikviákról.

A részvétel a fontos. Dobszai József klubelnök a diákok gyűrűjében a villámkérdéseknél (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

1913. október 1-jén alakult meg ugyanis a mai MH Bakony Harckiképző Központ első jogelődje, a Magyar Királyi Gyakorlótér Parancsnokság. A katonaelődök feladatai tulajdonképpen megegyeztek az utódokéval, hiszen működtetni és biztosítani kellett az alárendeltségükbe tartozó lő- és gyakorlótereket. A palotai helyőrség az elmúlt 100 évben mindig fontos szerepet töltött be a Magyar Honvédség életében, a két világháború során éppúgy, mint a 20. század második felében, mondta el a nyugállományú alezredes.

A vetélkedőn résztvevő diákoknak a történelmi tananyaghoz kapcsolódó tesztlapokat kellett kitölteniük, ismerniük kellett a katonai rendfokozati jelzéseket, de helyt kellett állniuk az aktuális honvédelmi témákat felvonultató villámkérdések során is, ahol a leggyorsabbak ízletes csokoládéval lehettek gazdagabbak. A verseny végül szoros küzdelemben a hetedikes és nyolcadikos nebulókból álló vegyes csapat nyerte, amelynek tagjai értékes tárgyjutalmakat vehettek át a szervezőktől. Itt azonban tényleg nem a győzelem, hanem részvétel volt a fontos.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!