Hírek

2013.10.21. 19:55

Horror a városlődi ralin

Városlőd – A nézők közé csapódott egy raliautó a hétvégi versenyen, a balesetben hatan megsérültek.

Kovács Erika

A ralit a győri Arrabóna Rally Klub rendezte a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Amatőr Rallye Kupasorozatában. A balesetet régóta versenyző, tapasztalt, megfontolt sportoló autója okozta, feltehetően járműve műszaki meghibásodása miatt. A falubeliek úgy vélik: nincs helye ilyen versenynek a szűk utcájú lakott területen, mások remélik, azt jövőre is megrendezik. 

– Itt ültem ezen a széken, egyszer csak hatalmas csattanás történt, a pad eltűnt alólam, meg az asztal fele, barátommal együtt – így emlékszik vissza Frank Ferenc. A kocsma előtt állunk, ahol szombaton a baleset történt. Neki és a többieknek az volt a szerencséjük, hogy egy erős fakorlát megvédte őket, különben – állítása szerint – mindegyiküket koporsóban viszik el.

– A betonpadka egy része is kiszakadt a földből, a villanyoszlop derékbatört. Emlékszem, az autó nagy sebességgel egyenesen felénk tartott, látszott irányíthatatlan, halálfélelmem volt, miközben zuhantam az épület előtti fűre, aztán hatalmas káosz vett körül, kiáltozás, sírás, jajgatás – emlékezik vissza Frank Ferenc, hogy mi is történt ezen a végzetes szombat délutánon. 

– A baleset előtt néhány percel mentem át a kocsma elől a túloldali buszmegállóba, hogy jól tudjam rögzíteni telefonommal a versenyt, szép emléknek szántam. Rémálom lett belőle. Sokkot kaptam. Öntudatlanul nyomkodtam a telefonom gombját, egy szörnyű baleset pillanatait örökítettem meg. Ott, ahol korábban álltam, vérző, földön fetrengő emberek kiáltoztak. Kétségbeesetten cibáltuk le róluk a rájuk zuhant padokat – mutatja a félelmetes felvételt Horváth János. Az autónak nem volt defektje, ahogy azt többen mondták, a vezetője és a mellette ülő navigátor az ütközés után azonnal kiugrott belőle, kiáltották, hívjanak mentőt, és segítettek a sérültek mentésében is. Nem hibáztatjuk őket – jegyzi meg. 

– Láttam, amint a kocsma mögött, a kanyarból száguldott lefelé a világos színű, Volkswagen Golf típusú autó, megcsúszott, keresztbe fordult, mire félreugrottam volna, közénk csapódott, a vállamnál, csípőmnél hatalmas ütést éreztem, aztán a padok közé zuhantam, ott láttam, a többiek jajgatva feküdtek körülöttem. Azt hittem, most végem van – idézi fel a szörnyű pillanatokat Árhipenkó István, akit már hazaengedtek a kórházból, és táppénzen van. A legsúlyosabb sérültért, Józsi bácsiért az egész falu aggódik – mondja könnyes szemmel, láthatóan a történtek hatása alatt áll.

Frank Ferenc (képünkön a cikk szerzője, Kovács Erika társaságában) a helyszínen felidézte a városlődi baleset pillanatait.

– Négy éve rendezünk már rali futamokat a településen nagyon népszerűek – fogad Csekényi István polgármester. Ez a rendezvény népünnepélynek számít itt, jót tesz az idegenforgalomnak, a helybeli üzleteknek, vendéglátóhelyeknek, boltoknak, meg aztán ilyenkor a külföldi rokonok is mind hazajönnek – összegzi az előnyöket, és hozzáteszi: azonnal a helyszínre ment, amikor a balesetről hallott, és a szervezőkkel együtt leállította a versenyt. A sérültek állapotáról folyamatosan tájékozódik, és az egész falu aggódik értük, szorít mielőbbi gyógyulásukért. 

– A versenyt 7300 méteres pályán 110 versenyzővel rendeztük meg. A pálya fele vezetett át a falun – jelzi Bognár Gábor, a Győri székhelyű Arrabona Rally Club elnöke. Huszonhat éves versenyrendezői tapasztalattal rendelkeznek, közel 100 biztonságosan lebonyolított futamon vannak túl, eddig nézői baleset nélkül. Az október 19-i városlődi futam lebonyolításához minden szükséges engedéllyel rendelkeztek.

– Záró futamunkra különösen nagy gonddal készültünk szakértői, rendezői oldalról, hiszen összesen 34 polgárőrrel , többségében helyiekkel, 10 profi biztonsági őrrel és 41 vizsgázott sportbíróval biztosítottuk a zavartalan lebonyolítást. A lakosságot kellő időben szórólapokkal, plakátokkal, s újságcikkel tájékoztattuk, értesítettük. Ezen az útszakaszon már több verseny zajlott az elmúlt években, tudomásunk szerint személyi sérülés nélkül. A balesetet okozó versenyautót megelőző percekben már 150 páros elhaladt ugyan itt, így semmi sem mutatta, hogy ez az egyenes szakasz veszélyes lehet, nem is értjük a történteket. Ezektől függetlenül sajnálatos módon bekövetkezett a baleset. A vizsgálat lezárulásáig nem tudunk nyilatkozni az okokról. A sérültek állapotáról folyamatosan érdeklődünk, mielőbbi jobbulást kívánunk nekik! – hangsúlyozza.

Dr. Varga Attila ügyvéd, rali versenyző szerint nem indokolta semmi azt, hogy a szemből érkező rali autó jobb oldali futóműve a kocsma előtti egyenes szakasz végén a jobb oldali padkát érje el. A vezetője 1990 óta versenyez, a környékről való, így a helyszínt feltehetően jól ismerte, nagy rutinú, tapasztalt, lelkiismeretes, megfontolt ember, a történtek nagyon megviselték. Egyedi probléma adódhatott, valószínűleg műszaki meghibásodás történt az autóval. 

– Az autósportban sajnos történhetnek fatális véletlenek – állítja. Herczig Norbert élvonalbeli raliversenyző szerint zárt pályás versenyen nem lehet hibáztatni azt, aki kicsúszik. Fontos, hogy körültekintően, megfelelő helyre álljanak a nézők, ebben nekik nagy felelősségük van. Ezeken a versenyeken ma már nagyon komoly előírások vannak, a rendezők pedig mindent megtesznek a biztonságért. Ez egy veszélyes üzem – fogalmaz. 

Kőrös András, a Groupama Vezetéstechnikai Centrum instruktora szerint nagyon fontos a megfelelő sebesség megválasztása az ilyen versenyeken, különös tekintettel a kanyarokra. Itt az úgynevezett bejárati sebességet pontosan kell megválasztani. A ralik sebességi határ mezsgyéje nagyon szűk, hibázni nem szabad. Több oka is lehet a balesetnek: ha jó a vezető, de rossz információt kap, vagy nem méri jól föl a kanyart meg a gumitapadását, előfordulhat, hogy az aszfaltra kavics kerül az előző körökből, de műszaki hiba, vagy rosszullét is lehet. Kerestük lakóhelyén a balesetet okozó R. Z. versenyzőt. Szerettük volna megkérdezni, szerinte mi történt. Felesége a baleset hatása alatt zaklatottan csak annyit mondott: nem akarnak nyilatkozni, a férje nem hibázott.

SZERINTEM
Az újságíró véleménye

Szeretik a ralit, a gépeket és a sportot Városlődön. Nemrég oldtimer találkozót is szerveztek, meg kerékpár-, és triatlon versenyt, tájfutást. Nagy készülődés előzte meg a hétvégi rali versenyt is. Szépítették, takarították az amúgy is szép települést. Látványos, ingyenes programot kínáltak, várták a vendégeket, no meg a bátor fiúkat dübörgő járgányaikkal, akik jöttek is, száznál is többen, hogy gumijaikkal belemarjanak az aszfaltba, pezsgést, lüktetést vigyenek a máskor csöndes vidékre. A polgármester szerint az viszi előrébb az életet, ha az ember tesz valamit érte, például, ha jó rendezvényeik vannak. Most azonban azt érzi, ha tesz valamit, ha programokat szervez az is baj, ha nem, akkor meg amiatt hibáztatják. A baleset után többen megjegyezték neki: minek ide ilyesmi, mások viszont kitartanak mellette, hogy jó ötlet volt, csak szerencsétlenül sült el.Ami egyértelmű, hogy a falubeliek nagyon sajnálják a sérülteket. De azt a fiatalembert is, aki kisodródott. Kovács [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!