Hírek

2015.08.18. 18:40

Hőségre kánikula - A mostani lehet az eddigi legmelegebb nyár

A hónapból hátralévő napok hőmérséklete még felülírhatja az adatokat, de könnyen előfordulhat, hogy az idei nyár lesz a legmelegebb a mérések kezdete óta.

Marton Attila

A júniusi középhőmérséklet 1,2 fokkal volt melegebb az 1981-2010 közötti átlagnál, míg a 23 fokos júliusi középhőmérséklet 2,4-el haladta meg az átlagot, utóbbi azt jelenti, hogy Veszprémben megdőlt az évszázados havi hőmérsékleti középérték, közölte érdeklődésünkre Kovács Győző meteorológus. A szakember megvizsgálta a napi adatokat is. A folyamatos hőség ellenére csupán július hetedikén dőlt meg napi hőmérsékleti rekord, akkor 34,9 fokot is mutatott a hőmérő a reptéren, míg a város belső területein megközelítette a 37 fokot. Aznap a napi középhőmérséklet meghaladta a harminc Celsius-fokot, ami ritkaságszámba megy. Bár a júliust aszályosnak érezhettük, a csapadékmennyiség nem sokkal maradt el a sokévi átlag mögött, jegyezte meg a szakember.

A nagy szárazságban sok volt a tarlótűz. Rendkívüli az egymást követően négy hőhullám is
Ilusztráció: Nagy Lajos

Az idei nyár negyedik, és egyben leghosszabb hőhulláma augusztus negyedikén kezdődött, a napi csúcshőmérsékletek rendre meghaladták a 35 fokot, a hónap első tizenöt napjának középhőmérséklete elérte a 26 fokot. Ez az érték öt fokkal magasabb, mint az augusztus első felére jellemző értékek, hangsúlyozta a meteorológus. Ilyen forró augusztus első felére a mérések kezdete óta nem volt példa Veszprémben, mondta Kovács Győző, aki megvizsgálva a hőmérsékleti rekordokat azt találta, hogy az eddigi legmelegebb augusztus 1992-ben volt. Ezen a nyáron már augusztus közepéig 23 olyan napot jegyeztünk fel, amikor a napi középhőmérséklet elérte vagy meghaladta a 25 fokot, és rendkívülinek mondható az is, hogy egymást követően négy hőhullám legyen, magyarázta a meteorológus. Hőség ide, kánikula oda, az augusztusban mért eddigi havi maximumérték nem dőlt meg, a csúcsot továbbra is a 2013. augusztus 8-án mért közel 40 fokos érték tartja.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!