Hírek

2014.06.02. 11:40

Hőseire emlékezett Borsosgyőr

Pápa-Borsosgyőr – Ők tizennyolcan a legdrágábbat, az életüket adták azért, hogy mi most itt állhatunk, e hazában élhetünk, szerethetünk, gyűlölhetünk, gyakorolhatjuk a hitünket, megvalósíthatjuk álmainkat.

Nagy Imre

– Mert nincsenek kicsi álmok, mert álmok nélkül nem lehet élni – fogalmazott emlékező beszédében Tóth József részönkormányzati képviselő, Szent István álmától a mai generáció törekvéséig tekintve át a nemzet történelmét. Mindezekhez a gondolatokhoz Gyóni Géza látomásos költeményét idézte a szónok. A településrészi önkormányzat fennállása óta minden évben megemlékezik a település első és második világháborús áldozatairól, a hős katonákról. Vasárnap délelőtt az ő neveiket tartalmazó emlékműnél rótták le kegyeletüket a borsosgyőriek.

– Nagyszüleink álma az volt, hogy felépítsék a romokban heverő országot. Pincékből előbújva, még számba sem vett halottak emlékeitől kísértve, a szovjet hatalom karjaiba lökve sem adták föl. Az, hogy még létezünk, és lehetnek álmaink, ezeknek a hősöknek köszönhető, akiknek az emlékművénél most itt állunk. Megköszönve dédszüleink, nagyszüleink és szüleink minden álmát, a soha fel nem adott hiteket, reményeket, megköszönve a megmaradást, álmodni kellene újra valami nagyot – mondta Tóth József. Az emlékbeszédet követően Máté István, a részönkormányzat elnöke és Tóth József koszorút helyezett el az emlékmű talpazatán. Őket a helyi sportegyesület, a nyugdíjas egyesület és magánemberek követték. A megemlékezésen a helyi nyugdíjas kórus, Pákozdiné Csonka Valéria, Nyulasi Gézáné és hagyományőrző huszárok működtek közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!