Hírek

2017.01.12. 12:10

Hősök és áldozatok – a doni katasztrófára emlékeztek

Az 1943 január 12-i urivi és 14-i scsucsjei áttörés, a második világháború legnagyobb magyar katonai veszteséggel járó tragédiája volt – mondta Fajd Bence hadnagy.

Molnár Sándor

Veszprém Helyőrség katonai szervezetei január 12-én tartottak megemlékezést és ökumenikus istentiszteletet a Szent Imre helyőrségi templomban, a várban.

– A mai napon a Don folyó menti ütközetek során elesett, eltűnt, vagy a hadifogság poklában elhunyt magyar katonákra emlékezünk. A doni katasztrófa történelmünk egyik legnagyobb drámája. Tény, hogy az ellenfél, jelentős technikai fölényben volt, a magyar katonák számottevő páncélos és páncéltörő fegyverekkel nem rendelkeztek és hogy vontatóeszközök hiányában mozgásképtelen volt a tüzérségük is.

A keleti frontra vezényelt alakulatoknak különösen kegyetlen időjárási és földrajzi viszonyok között kellett helytállni. Megfelelő utánpótlás, felszerelés és élelem hiányában, az óriási Vörös hadsereget, a magyar katonák megállítani nem, csak lassítani tudták. Ezzel több ezer magyar, német és olasz katona életét sikerült megmenteniük – elevenítette fel a 74 évvel ezelőtti tragikus eseményeket Fajd Bence hadnagy, a 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ munkatársa.

A történelmi visszatekintést követően Szécsi Ferenc és Szabó György tábori lelkészek osztották meg gondolataikat a megemlékezés résztvevőivel.

– Nemcsak áldozatok voltak, hanem egyben hősök is. A kötelességteljesítés, a bajtársiasság, és a helytállás hősei, pedig nem készültek hősnek lenni.

Szívesebben élték volna mindennapi életüket családjuk, barátaik körében, de a parancs háborúba szólította őket. Közülünk valók voltak. Dédapáink, nagyapáink, apáink, ezért sem lehetnek közömbösek számunkra ma élő magyaroknak, és ezért is emlékeznünk kell rájuk – mondta Szabó György alezredes, református tábori lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!