Hírek

2015.06.16. 17:46

Hova tegyük a gyereket nyáron?

Sok helyen szerveznek ingyenes tábort, de jól jön a nagyszülői segítség is.

Tisler Anna

A zirci Müller Beátának két gyermeke nyári felügyeletét kell megoldania. Zselyke nyolc, Zsombor kilencéves. Az iskola befejezésének másnapján négynapos hittantáborba mentek, ahol sok játékos vetélkedő, számháború, erdei-, balatoni- és kalandtáboros kirándulás, kézműveskedés, gyertyaöntés várja őket. Ebédet kapnak, délután gyümölcsöt, édességet. A bakonyi kalandtábor ötnapos, a programban szerepel kirándulás, sportlövészet, bobozás, fürdőzés, lovaglás, kalandpark látogatás. Ebédet biztosítanak a szervezők, tízórait, uzsonnát vinni kell. Egyik tábor sem bentlakásos. A két gyermeknek – a négyezer forint kedvezményt leszámítva – a kilenc nap negyvenhatezer forint. Számolni kell még az útra elemózsiával, üdítővel, nasival, a költőpénzzel. A két tábor között egy hét szünet van, az édesanya elviszi őket munkahelyére, ahol egyébként ő is táboroztat, tehát ennek is költsége van. Lenne még egy kétnapos ottalvós, fejenként majdnem tízezerért. Beáta gyógypedagógus, július elejétől augusztus utolsó hetéig gyermekeivel tud lenni, és ismerősök gyermekeire is vigyáz szívességből. Július elején tehát kezdődhetne számukra a közös nyaralás, egy kis utazgatás, de addigra a pénztárcájuk elég üres lesz már.

Vastag Zselyke és Müller Zsombor két táborba megy a nyári szünidőben, az első már elkezdődött
Fotó: Müller Anikó Hanga

A Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola sok diákot táboroztat ingyen a nyáron. Baksa Júlia intézményvezető-helyettes elmondta a Naplónak, hogy három lovastáborukban hatvan diák ismerkedhet a lovas sporttal, a lótartással öt-öt napon át Gyulakesziben. Körülbelül ennyien vesznek részt a már tavaly is nagy sikert aratott kerékpáros táborban. A diákok négy nap alatt kerülik meg a Balatont. Az ökotáborba inkább az alsósok jelentkeztek, ők három napon át Diszelben lesznek több mint hatvanan. A balatongyöröki vitorlás táborba 18 tanuló megy a nyáron.

A nyirádi önkormányzat évek óta táborozni hívja a hátrányos helyzetű gyerekeket. Az egyhetes, ingyenes, bejárós táborban kétszer mennek strandra, más napokon előadások, játékok, vetélkedők várják a táborlakókat. Az utolsó napon az erdészháznál főznek, lovagolnak, tábortüzet raknak. A költségeket a község és a vállalkozók állják, de segít a konyhai beszállító, a lakosság és a pedagógusok is önzetlenül a nemes cél mellé állnak. A táborban a 45 gyerek fele pihen ingyen, a többiek jelképes hozzájárulást fizetnek.

Az ajkai Borsos általános iskola 50 alsó tagozatos diákja július elején, a hetven felsős június végén táborozik Zánkán az Erzsébet program keretében. A diákoknak a tábori központi programokon túl az iskola is szervez kirándulást, strandolást, válaszolta kérdésünkre Ódor Erzsébet igazgató.

A Csingervölgyért Egyesület a településrészen élő, a bányászat, a népi hagyományok, a természetjárás iránt érdeklődő iskolásoknak az idén is megszervezi a hagyományőrző napközis tábort. Az egyesületi tagok július közepén négy napra várják a gyerekeket. A végleges programot a jelentkezők érdeklődési köre és életkora ismeretében határozzák meg.

Veszprém egyik játszóterén a vakáció első napján már hatalmas focicsata dúlt. A kapuban Lennert Ádám állt, a támadók balról jobbra: Merse Sára, Merse Léna Hanna, Malagurszky Sára, mögötte Hardi Máté, mellette a kis Zeke Domonkos. Mesetábor, sport- és tánctábor a gyerekek körében a leginkább várt nyári program, nem beszélve mindenki kedvencéről, a balatoni strandolásról
Fotó: Balogh Ákos

Csordásné Rejtő Anett három gyermeket nevel. A fiúk, a 15 éves Martin és a 13 éves Máté felügyelete már nem okoz gondot. Ők napközben, amíg szüleik dolgoznak, otthon együtt vagy barátaikkal töltik az időt. A család zsákutcában lakik, amelyben több tizenéves gyermek él. A fiatalok közös programokat is szerveznek, több helyen otthon van a nagymama, aki alkalmanként figyel rájuk. Martin sporttáborba jelentkezett, majd mindketten Veszprémben vesznek részt művészeti táborban. A gondot a leendő első osztályos kislány, Liza elhelyezése okozza. Anett elmondta, szerencsések, mert mindkét nagymama a városban lakik, akik hetes váltásban vállalták a kislány felügyeletét, aki június végéig jár óvodába. A szülők vesznek ki szabadságot és az idén is, mint minden évben, egy hétre közösen elutaznak nyaralni.

Három ingyenes és két kedvezményes táborban tölthetik a szünidő pár napját a devecseri Gárdonyi iskola diákjai, tudtuk meg Mayer Gábor igazgatótól. A vöröskeresztes táborban Zánkán június végén ingyenesen vehetnek részt azok a Somló térségi gyermekek, akik a tanévben versenyeken vettek részt, aktívak voltak a segélyszervezet programjain. A június végi sporttábor Balatonakaliban, valamint augusztus végén Zamárdiban szintén díjmentes. Augusztus elején a zánkai Erzsébet tábor várja a devecseri diákokat, a zeneiskola július közepén Balatonszepezden szervezi az egy hetes programot gyakorlással, kirándulással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!