Hírek

2013.03.21. 19:12

Hungarikum a Herendi, a pálinka és a törkölypálinka

Herend - Házigazdaként örömét fejezte ki dr. Simon Attila vezérigazgató, hogy náluk tartották a hungarikumbizottság első, nem budapesti ülését.

Varga Ibolya

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter bejelentette, három termékkel bővült a hungarikumok listája, a herendi porcelánnal, a pálinkával és a törkölypálinkával. Herenden a nagy múltú kézműves üzem döntő részben a dolgozók tulajdonában van. Huszonöt százalékot plusz egy részvényt birtokol benne a magyar állam. A magyar pálinkáról elmondta, a termékben magában érezhető az országban termett gyümölcs zamata.. A herendi porcelán nem egyszerűen egy termék, hanem, egy olyan kézműves kultúrát testesít meg, ami nemzeti kinccsé vált – vélekedett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.

 

 

A Hungarikum Bizottság első vidéken tartott ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egyaránt méltatta Horváth Zsolt országgyűlési képviselő munkáját, aki a kezdetekől részt vállalt a hungarikumtörvény megalkotásában és az országban a legelsők között hozta létre a értékőrök hálózatát. Mindketten úgy gondolják, hogy a megkezdett munka eredményeként még több, a megyére jellemző termék kerül fel a magyarságot a leginkább jellemző hungarikumok listájára. Mindamellett az is kiderült, hogy az értékőrök azzal szolgálnak leginkább a jelennek és a jövőnek, hogy felkutatják helyben azokat a termékeket, melyek ott mindennaposak, mégis egy magasabb minőséget képviselnek. A Hungarikum Bizottság tagjai megtekintették a herendi készítésének folyamatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!