Hírek

2013.11.08. 19:15

Húsba vágó döntések

Nem valószínű, hogy csökken a sertéshús ára, mégis élénkítheti a piacot az adó mérséklése.

Varga Ibolya

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, mely szervezet magában foglalja az alapanyagokat előállító mezőgazdászokat, a feldolgozókat és az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó társaságokat is, megalakulásakor határozottan kérte az alapvető élelmiszerek, benne a hús általános forgalmi adójának (áfa) csökkentését. Ebben partnere volt az állattenyésztők és a húsfeldolgozók összes szervezete is.

A adó csökkenésekor már utaltak arra, hogy a január első napjától hatályos rendelkezés az első lépés lehet az alapvető élelmiszerek árának csökkenése felé.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozata egyértelművé tette, hogy az intézkedés célja nem az árcsökkenés, hanem a hazai munkahelyek megőrzése. A magyar sertéshús, hiába jó minőségű, nem versenyképes a dánnal, a hollanddal szemben.

Az élő sertések és a félsertések felvásárlási ára adótartalmának csökkentése a hazainak kedvez (Illusztráció: Penovác Károly)

Megyénkben is több mintaszerű sertéstartó gazda, például Szabó Imre volt kénytelen a csökkenő kereslet miatt felhagyni a tenyésztéssel. Bár évtizedek óta szorgalmazzák az állatlétszám növelését, azt, hogy a mezőgazdaságban az állattenyésztés és a növénytermesztés aránya ötven-ötven százalékos legyen, ez nem reális cél akkor, ha kisebb anyagi és munkabefektetés árán nagyobb és főleg biztosabb jövedelemhez juthat az, aki csak növényt termeszt.

– Az élő- és a félsertés általános forgalmi adójának öt százalékra csökkentését a kormány fontos döntésének tartom – nyilatkozta lapunknak Uzsoky András, a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913. Kft. ügyvezető igazgatója.

Szerinte ez a feketegazdaság kifehérítését szolgálja, éppen ezért rendkívüli jelentőségű. A szakmai szervezetek már igen régóta szorgalmazták az áfa mértékének csökkentését, éppen ezért az ágazat legális szereplői, azok a társaságok, amelyek eddig is tisztességesen dolgoztak, csak örülni tudnak a döntésnek. Úgy fogalmazott, sok múlik a törvényhez tartozó végrehajtási utasításon, a részleteken, a jó és szakszerű akaratot jól és hatékonyan kell tudni végrehajtani, ez mindenkinek érdeke!

Arról nem tudott nyilatkozni, hogy a kereskedők miként reagálhatnak. Nyilvánvaló, hogy nekik inkább az az érdekük, hogy a hústermékeik árai ne csökkenjenek, a keletkező haszon náluk maradjon, de nem ez a cél, sokkal inkább a kereslet élénkítése, a húsipar kifehérítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!