Hírek

2006.08.22. 02:28

Idén kevesebb a molnárfecske

Megyei körkép - Az idén sokkal kevesebb molnárfecske (Delichon urbica) érkezett meg hazánkba, mint az előző esztendőben. Ezért rengeteg fészek árván maradt a falusi tornácok alatt.

Mórocz Zsolt

Az okokat csak találgatni lehet, valószínűleg a vonuláskor pusztult el sok molnárfecske. A globális felmelegedés miatt a Szahara homoktengere is nagyobb, így sokkal hosszabb utat kell átrepülniük e kistestű madaraknak.A molnárfecskét sokan összekeverik a hazánkban szintén költő füsti fecskével, pedig attól jelentősen különbözik. Melle és hasaalja habfehér, de nevezhetnénk lisztes fehérnek is. Elnevezése innen ered, mivel a molnárok köténye is lisztes volt a munkájuk során. Csüdje és ujjai fehér, finom tollakkal fedettek. A Szaharától délre eső területeken tölti a telet, a költőhelyeihez ragaszkodik, oda tavasszal, április végén tér vissza. A füsti fecskével ellentétben zárt fészket épít, amelyen csak egy szűk bejárónyílás található. Ha nem talál a közelben megfelelő tócsát, akár kilométernyi távolságról gyűjti a sarat. A fészek belsejét gyökerekkel, mohával, növényi pihékkel béleli.A molnárfecske gyakran vadászik nagy magasságban, fő tápláléka a levéltetű és kistermetű légyfélék. A napokig tartó hűvös, esős időben, amikor a táplálékuk szűkös, a fészekben ülő fiatalok egyfajta dermedt állapotba kerülnek, testhőmérsékletük és anyagcseréjük lecsökken, ezzel energiát takarítanak meg. Augusztus végétől nem a fészkeikben alszanak, hanem napnyugta táján nagy magasságba emelkednek, ahol már nem látni őket, itt csapatokba verődnek és besötétedés előtt nagy sebességgel szállnak alá a nagyobb facsoportok lombkoronájába. Alvófáikat több hétig használják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!