Hírek

2016.10.17. 11:00

Így néz majd ki az új veszprémi uszoda!

Veszprém – Fontos mérföldkőhöz érkezett a megyeszékhely uszoda projektje, az is kiderült, mikor csobbanhatunk először a látványtervek alapján igazán impozáns létesítményben.

Horváth Gábor

Elkészült a veszprémi uszoda beruházás részletes megvalósíthatósági tanulmánya, amelyet sajtótájékoztató keretében Porga Gyula polgármester ismertetett hétfőn.- Fontos mérföldkőhöz érkezett a beruházás. A történet 2015-ben indult, amikor a kormány elhatározta, hogy támogatja az uszodaépítést. A veszprémiek is támogatásukat fejezték ki, ami nem csoda, hiszen a városban óriási a hiány vizes létesítményekben. Sokkal nagyobb az igény annál, mint amit a jelenlegi két intézmény ki tud elégíteni. A helyszín is megvan, a Veszprém Aréna melletti területre esett a választás.

A soron következő lépés a részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítése volt – fogalmazott Porga Gyula, Veszprém polgármestere.Elmondta, a tanulmányt október 31-ig kell benyújtani a fejlesztési minisztériumban, az anyagot ezen a héten tárgyalják a bizottságok, majd jövő hét csütörtökön a közgyűlés elé kerül.A sajtótájékoztatón elhangzott: a tervezett uszoda elsődlegesen sportolásra épül, de szeretnének szabadidős igényeket is kielégíteni. A nyári időszakban például kültéri medence is üzemelne. A fejlesztés több ütemben valósulhat meg.Ami a fő paramétereket illeti, a központi medence 50x25 méteres, tíz pályás kialakítású lesz. Mellette egy 25x25 méteres bemelegítő medencét építenek, illetve tanulmány tartalmaz még egy 25x10,15 méteres, változó vízmélységű tanmedencét is.


A veszprémi uszoda részletes megvalósíthatósági tanulmányát Porga Gyula polgármester ismertette
Fotó: Penovác Károly

A nézőtéren 650-en foglalhatnak helyet, a lelátók további 350 mobil férőhellyel bővíthetők. Porga Gyula kiemelte, fontos szempont volt, hogy az új létesítmény minden elemében megfeleljen a nemzetközi versenyekre vonatkozó előírásoknak.Az említett szabadidős igényeknek megfelelően az új veszprémi uszodában több más kiegészítő medence, wellness és kereskedelmi szolgáltatás is helyet kapna.

 

A polgármester megjegyezte: a fenntartási költségek a várost terhelik majd, természetesen igyekeznek minimalizálni ezeket. Céljuk a hatékony működés, a megújuló energiaforrások minél kiterjedtebb használata. Vizsgálták többek között napelemek telepítését, a csapadékvíz hasznosításának lehetőségét, kutak létesítését. Fontos megemlíteni, hogy az uszoda építése nem függ a térség közlekedésének átalakításától.

 

A 8-as és a 82. számú főutak összekötésére akkor lesz szükség, ha megépül a tervezett jégcsarnok és ezzel párhuzamosan kibővítik a Veszprém Arénát. A jelenlegi tervek szerint a jégcsarnok az aréna mostani parkolójának helyén kapna helyet, a kibővített sportcsarnok parkolóját pedig a Kádárta felőli részre „telepítenék át”.

A teljes megvalósulást követően a társég a megyeszékhely sportközpontjaként funkcionálna. A három létesítményt egy sétány kötné össze.Visszatérve az uszodára, a bekerülési költség nettó 7,9 milliárd forint, s a másik legfontosabb adat: a teljes beruházás ideje körülbelül 2-2,5 év.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!