Hírek

2006.05.02. 15:12

Iidén még nem éri el a H5N1 az USA-t, de elõbb-utóbb biztosan

Szingapúr (MTI/AP) - A madárinfluenza-vírus idén nem bukkan föl egy keddi szakértõi elõrejelzés szerint az Egyesült Államok területén, de elõbb-utóbb meg fog érkezni oda, de nem vándormadarak szervezetében, hanem csempészett állatok révén.

Mórocz Zsolt

Mint azt Robert G. Webster, az amerikai Tennessee állambeli Memphis város St. Jude gyermekkórházának víruskutató orvosa egy, a madárinfluenzának szentelt kétnapos szingapúri konferencia elõtt kifejtette: nagyobb a veszélye annak, hogy fertõzött madarat csempésznek az Egyesült Államokba, mint annak, hogy vándormadarak úton Amerikába Európából vagy Ázsiából útnak indult vírushordozó állatokkal keverednek, s így hurcolják be a vírust.

A madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa 2003 végén kezdte tizedelni a baromfiállományt Ázsiában. Azóta legkevesebb 113 emberéletet követelt világszerte.
Eddig szinte kivétel nélkül kimutatható az összefüggés az emberi megbetegedések és a fertõzött állatokkal való érintkezés között, de kutatók attól tartanak, hogy a vírusnak megjelenik egy olyan mutációja, amely könnyen terjed emberrõl emberre, s világméretû járványt okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!