Hírek

2015.02.09. 18:55

Mennie kell három kicsi gyerekkel?

Veszprém – Hova menjek télvíz idején három kisgyerekkel? Ezzel a kétségbeesett kérdéssel kereste meg szerkesztőségünket Molnár Ildikó a minap, mert állítása szerint mennie kell a Máltai Szeretetszolgálat lakásából.

Kovács Erika

A szolgálat azt mondta, adnak neki segítséget továbbra is. Ildikó feldúltan, három apró gyermekkel érkezett hozzánk. Közölte, nagy bajban van, amit szeretbe megosztani velünk. Elmondta, a Házgyári úti toronyházban él, a Máltai Szeretetszolgálat bérlakásában, de onnan most mennie kell, mert a minap kapta kézhez azt a levelet, amelyben erről értesítették. Beszél arról is, hogy az apró, összesen tizenhét négyzetméteres lakásban, ahol ötödmagával húzza meg magát, miután párja magára hagyta a gyerekekkel, kifogásolhatóak a körülmények.

Molnár Ildikó azt állította, penész van, és érvelése szerint emiatt nem fizet egy éve a lakásért. A nő kérdésére, hogy hova menjen, azt a választ kapta, hogy költözzön az átmeneti otthonba a gyerekekkel, de ezt nem akarja elfogadni. Azt mondta, ő már lakott ott, nem akar visszaköltözni.

Molnár Ildikó gyermekeivel, Maximiliánnal, Dominikkal és Rajmunddal. Nem akar visszaköltözni
Fotó: Kovács Erika

Az ügyről a Máltai Szeretetszolgálat válaszában kiemelte: a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy szociális ellátó szervezetek az általuk gondozott személyekről a nyilvánosság számára felvilágosítást adjanak - így a Magyar Máltai Szeretetszolgálat sem adhat ki információkat az asszonyról, illetve családjáról. Hozzátette: - nem gondolom, hogy a veszprémi toronyépületben végzett munkája kapcsán bármi miatt is magyarázkodásra szorulna a Máltai Szeretetszolgálat. A városban talán emlékeznek még, milyen állapotok jellemezték az épületet a máltai szervezet érkezése előtt: kikapcsolt közművek, ellopott lift, mindent elborító szeméthegyek, a saját törvényeik szerint élő emberek, akik közül néhányan a szemétledobóban, mások a lépcsőfordulóban leválasztott terekben laktak.

A Máltai Szeretetszolgálat öt éve zajló integrációs programjának eredményeképpen az épületben van áram, víz és fűtés, újra jár a lift, a környék tiszta, az udvar rendezett, szeméthegyek helyett játszótér várja a gyerekeket. A lakók nagy része ma már dolgozik, sokan új szakmát tanultak. A gyerekek iskolába járnak, fejlődnek és tanulnak, és immár azt is tudják, milyen érzés nyaralni menni. Az épületből már nem menekülnek az emberek, épp ellenkezőleg: nyolcvannal többen laknak itt, mint a máltaiak megjelenése előtt. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat soha nem bocsátkozott nyilvános vitába egy segítségre szoruló emberrel, ezt most sem teszi. A szociális segítő munka - mint a betegségek esetében a gyógyítás - diagnózison alapul. A szerkesztőséget megkereső asszony esetében egy másfajta segítségnyújtás vált indokolttá, munkatársaink erre tettek javaslatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!