Hírek

2014.07.01. 13:07

Indul a várpalotai elkerülő építése

Még a nyáron elindul a 8-as főút várpalotai elkerülő szakaszának építése, a 22 milliárd forintba kerülő, 5,9 kilométer hosszú útszakasz 2017 végére készülhet el.

Szabó Péter Dániel

A 2x2 sávos, Várpalotát délről elkerülő útszakaszon 110 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnek majd az autósok.

- Hosszú előkészítés után indul el a kivitelezés, egyfajta gordiuszi csomó volt a várpalotai elkerülő szakasz a 8-as főút fejlesztésében, ám a beruházás végeztével Veszprémtől egészen Székesfehérvárig gyors tempóban, biztonságosan juthatnak el a közlekedők - mondta el szerdán délután a Várpalotáról Ősi felé vezető út mellett, a leendő elkerülő nyomvonalánál tartott sajtótájékoztatón Loppert Dániel.

Fotó: Szabó Péter Dániel

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője a Napló kérdésére hozzátette, idén nyáron előkészületi munkákat végez, azaz döntően szervizutakat épít, s a jövőben teherautókkal használt útszakaszokat újítja fel a kivitelező SDD konzorcium, az elkerülő tényleges építése pedig 2015 tavaszán indulhat el. Újságírói kérdésére Loppert Dániel elmondta, a nyertes konzorciumot Subterra a.s., valamint a Dömper Kft. és a Pannon-Doprastav Kft. alkotja.

A város több évtizede várt erre a lehetőségre, hangsúlyozta Talabér Márta, Várpalota polgármestere.

- Országgyűlési képviselőként és polgármesterként is kiemelten fontos célnak tartottam, hogy mielőbb elinduljon az elkerülő kivitelezése. Ugyan sokan azt gondolják, hogy a Várpalotán áthaladó jóval kisebb forgalom révén gazdasági visszaesés is lehet, ám véleményem szerint a beruházás előrelépést jelenthet a településnek. Várpalota biztonságosabb lesz, megszűnik a kettészakítottsága, s új lehetőségeink is lesznek. A terveink szerint ugyanis egy új, önkormányzati tulajdonban lévő ipari parkot alakítunk ki az elkerülő és a város közötti szakaszon, s plusz adóbevételeink is lesznek az építkezés során - mondta el Talabér Márta.

Dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője történelmi pillanatnak nevezte a napot, hiszen a környéken élők régi, jogos igénye az elkerülő megépítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!