Hírek

2013.11.07. 16:27

Informatika és fejlődés - Konferencia Balatonfüreden

A jövőnk az, hogy mi, magyarok benne legyünk a világ első tíz országában, jelentette ki Csizmadia Norbert, a Magyar Nemzeti Bank gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója az Infotér konferencián tartott csütörtöki előadásában.

Győrffy Árpád

A többi előadó kisebb célokkal is megelégedett, de a kormányzati képviselők és mások megszólalásait is erős optimizmus jellemezte. Az infokommunikáció az az eszköz, amivel a rendszerváltás óta lezajlott közigazgatási modernizációt be lehet fejezni, hangsúlyozta például a szervezők képviseletében a több száz főnyi hallgatóságot köszöntő Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke.

Csizmadia Norbert MNB igazgató szerint hazánknak a világ első tíz országa között lesz a helye (Foto: Győrffy Árpád)

Az Anna Grand Hotelben az idén már negyedik alkalommal megrendezett tanácskozáson az információs társadalom építésében érintett vállalkozók, menedzserek, közigazgatási vezetők, szakemberek és más kapcsolódó területek képviselői vizsgálják, hol és merre tartunk éppen.

Doncsev András államtitkár a következő uniós tervidőszak kiemelt céljai közé sorolta a hálózati-alapinfrastruktúra fejlesztését (Fotó: Győrffy Árpád)

A több tucatnyi előadó közül például Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkár sok más mellett arról az értékőrző tevékenységről beszélt, amivel a múzeumok, levéltárak és más közgyűjtemények a múlt értékeit mentik és hozzáférhetővé teszik a digitalizáció segítségével. Szólt a felsőoktatási intézményekben, köztük a Pannon Egyetemen lezajlott informatikai fejlesztésekről is. A következő időszakban elérhető uniós források felhasználásánál is a kiemelt célok közé sorolta az hálózati alapinfrastruktúra és a szuper-számítástechnika kapacitásainak folyamatos fejlesztésére.

(Fotó: Győrffy Árpád)

A közigazgatás fejlesztésére kialakított Magyary program eddigi végrehajtásáról szóló dr. Rétvári Bence, parlamenti államtitkár és a közigazgatási tárcánál dolgozó vezető társai egyaránt úgy vélték, hogy az eddigi eredmények jó alapot adnak a modernizáció folytatásához, aminek fontos területe az informatikai fejlesztés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!