Hírek

2013.12.05. 17:40

Ingyen dolgoztattak, lányokat futtattak a berhidai rabszolgatartók

Berhidai rabszolgatartók néven elhíresült ügyben csütörtökön a Veszprémi Járásbíróságon 42 évet osztottak ki öt vádlott között, akik a legaljasabb módon aláztak meg embereket, ingyen munkára kényszerítették őket, lányokat futtattak. Az ítélet nem jogerős.

Mátételki András

A vádlottak súlyos bűncselekmények egész sorát követték el 2004-2010 között a bíróság szerint. Az első rendű vádlottnak, Cs. Lászlónak (39) megromlott a kapcsolata a feleségével miután megszületett a harmadik gyerekük. Amikor 2003-ban kijött a börtönből (emberkereskedelem miatt ítélték el), összejött egy másik nővel, az ügy másodrendű vádlottjával (37), akit szintén elvett feleségül. Ettől kezdve pokol volt az élete az előző asszonynak, akit nem csak bántalmaztak, hanem megpróbálták rávenni, hogy egy veszprémi idős férfit csábítson el, hogy majd megkaparinthassák az ingatlanát és a bankkártyáját. Ő még időben lelépett a házból.

A házaspár 2006 végén fogadta be az enyhén értelmileg fogyatékos fiatalembert, akitől elvették a kereseteit. Arra kényszerítették egyszer, hogy egy közismereten homoszexuális férfival fajtalankodjon sörözőjük emeletén. Mindezt biztonsági kamerák segítségével nyomon követték a földszintről, sőt lentről utasításokat adtak a fiúnak.

Egy hátrányos helyzetű nőt (mások is annak számítottak) 2009 őszén először a Korona Sörözőben pohárleszedőnek alkalmaztak, de házimunkát is kellett végeznie. Hétfőtől csütörtökig 6-tól 23 óráig dolgozott, hétvégén se hagyták pihenni. A tél elejétől kezdve férfiakkal kellett lefeküdnie akarata ellenére.

A tanácsvezető bíró, dr. László Krisztina az ítélet indoklásában kiemelte, noha nem zárták be a vádlottak a sértetteket a lakásba, ám annyira féltek az újabb veréstől, megalázástól, hogy félelmükben nem mertek elszökni. Munkájukért nem kaptak fizetséget.

A harmadrendű vádlott, Cs. Szilveszter (33) és gyerekkori barátja, M. Ferenc (33), aki szintén a család szolgálatában állt, is alkalmazott „önkéntes” munkaerőt, ám ők jellemzően lányok futtatásával foglalkoztak, ami igencsak jövedelmezőnek bizonyult: egyesek naponta 40 ezret is megkerestek, de nem volt ritka a 100-120 ezer forintos bevétel sem, amit leadtak a „fiúiknak”. M. Ferenc nem egyszer szerelmet vallott, házasságot ígért a lányoknak, csakhogy magához édesgesse őket. Ám rövid időn belül már az utak mellett kellett kínálniuk bájaikat. Egyikük azért állt be prostinak, hogy ne veszítse el szerelmét.

Néhányan megszöktek tőlük, rájuk 200-250 ezer forint vérdíjat tűztek ki. Az egyik szökevényt éjszakára Cs. Szilveszter egy kötéllel magához „láncolta”, nehogy ismét lelépjen. (Egy férfit a padláson láncon tartottak, mint egy kutyát.) Volt, aki a középiskolai tanulmányait adta fel, s beállt önként a szexcsapatba. A lányok álnéven adtak fel partnerkereső hirdetéseket országos napilapokban. A légyottoknak egy berhidai és egy peremartoni lakás adott otthont.

Arra is volt példa, hogy a házaspár házánál dolgozó szakemberek nem pénzt kaptak fizetségül, hanem egy lányt egy aktus idejére. Cs. Lászlónak sikerült rávennie 2005-ben egy szentgáli, italozó férfit, hogy adja el a házát, vegyen Berhidán egy másikat, ahol közösen vállalkozásba kezdenek. A családban keresztapának előléptetett illető 11,5 millió forintért eladta az ingatlanát. Ennek egy részét - az ítélet szerint - közösen elköltötték, a másik részéből Cs. László saját nevére lakást vásárolt.

A vagyoni bűncselekmények között szerepel, hogy több milliós hitelt vetettek fel az egyik férfivel lakásfelújításra hivatkozva.

Egy közúti balesetet szenvedett illetőnek a biztosító 35 milliót fizetett ki. Az összeg egy részének megszerzésében a harmadik testvér, Cs. Sándor (42) is közreműködött, mint zsaroló.

Dr. László Krisztina bűnösnek mondta ki a társaság tagjait többek között személyi szabadság megsértésének, kényszerítés, kerítés, kitartottság, csalás, zsarolás bűntettében, amiért Cs. Lászlót tizenegy év fegyházra, a büntetlen előéletű Cs. Lászlónét hét év, Cs. Szilvesztert tizenhárom év, M. Ferencet hat év, Cs. Sándort öt év börtönbüntetésre ítélte. A tanácsvezető bíró Cs. Szilveszter kiskorú gyereke nevén lévő négy ingatlanra vagyonelkobzást rendelt el. A vádlottaknak több millió forint kártérítést és bűnügyi költséget kell fizetniük.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, csupán M. Ferenc fogadta el a döntést. A végső ítéletet a Veszprémi Törvényszék mondja ki.

Amennyiben ezen a héten nem született volna döntés a húsznál több sértettet érintő ügyben - ötven napon át zajlott -, a vádlottakat szabadlábra kellett volna helyezni, ugyanis három éve kerültek előzetes letartóztatásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!