Hírek

2017.07.16. 16:40

Ingyen nyaraltat - Borbély Zsuzsanna minden évben segít egy családnak

ÁBRAHÁMHEGY Borbély Zsuzsanna álmodott egy nagyot, elhatározta, minden évben segít egy nehéz sorsú családnak, hogy egy hétig felhőtlenül nyaralhassanak a Balatonnál.

Mizsei Bernadett

Olyan tervet dolgozott ki, amihez csatlakozhat bárki, nem kell hozzá pénz. Szeretné, ha ebből egy mozgalom indulna a tóhoz közel élő lakosság körében. Takaros, zöld portára érkezünk, és hamar csillogó szemű gyerekek ülnek körénk, amint leülünk a nappaliban beszélgetni. Ábrahámhegyen, Borbély Zsuzsánál járunk, aki nyaranta kiadja a gyermekei kiröpülése után naggyá vált családi házát, de a nyár első hete mindig egy nagycsaládé, akik teljesen ingyen pihenhetnek itt.

- 2015 karácsonya tájékán jött az ötlet, az ünnep előtt minden ember több figyelmet fordít a segítségnyújtásra. Akkor kezdtem el gondolkodni én is azon, hogyan segíthetnék a rászorulókon. Bizalmatlan vagyok az alapítványoknak utalt pénzzel kapcsolatban, hisz nem tudom követni, hogy valóban jó helyre kerül-e.

- Ezért gondoltam arra, hogy a saját otthonomba hívok meg egy rászoruló családot - emlékezett vissza a kezdetekre Borbély Zsuzsa. Karcagi származása révén úgy gondolta, az első családot szülővárosából fogadja majd. Felkereste az ottani általános iskolát és egykori tanítóját, őket kérte meg arra, hogy segítsenek keresni egy megbízható, rendes családot. Nem olyan embereket szeretett volna találni, akik csak tartják a markukat, de nem tesznek semmit. Becsületes, dolgozó szülőket keresett, akik tisztességesen, szeretetben nevelik gyermekeiket, csupán nyaralásra nem telik nekik. Két nap sem telt bele, megtalálták a szerencsés családot. Már csak egy dolog volt hátra: megoldani az étkeztetésüket és a strandolást.

- Akkor tartottuk a Nők a Balatonért Egyesület egyik rendezvényét, ahol elő is álltam az ötlettel Vella Zsolt polgármesternek, aki azonnal támogatott, és felajánlott a leendő családnak egy teljes heti ingyenes belépőt a település strandjára. Utána felkerestem azokat a helyi vállalkozókat, akik vendéglátóegységet üzemeltetnek. Első szóra, minden kétely nélkül mindegyikük belement abba, hogy az egy hét alatt egyszer vendégül látja a hattagú családot. Sőt, sokan mondták, hogy ennél sokkal több ételt kidobnak, mert másnap már nem szolgálhatják fel a vendégeknek, és így legalább nem vész kárba - tette hozzá Borbély Zsuzsa. Így megoldódott az ebédjük és a vacsorájuk is minden napra. A reggelit kell csak otthon megoldaniuk, Zsuzsa konyhájában.

- Elkészítettem a családnak a "bónuszokat". Minden papíron szerepelt a vendéglátóegység neve, címe, és hogy mit ajánlottak fel. Ezeket írattam alá a tulajdonosokkal vagy üzemeltetőkkel, és a családnak ez volt a "belépője" az adott étterembe, pizzériába vagy strandbüfébe - tudtuk meg Zsuzsannától. Így érkezett meg a Balaton-felvidéki településre a Horváth család: Ildikó, András és a négy gyerek: Nikolett, Gergő, Bence, továbbá a kicsi Ildikó.

Borbély Zsuzsa és a vendégül látott Horváth család Fotó: Mizsei Bernadett

- A négy gyerek mellett nem tudjuk magunknak megengedni, hogy nyaralni is elmenjünk. Néha Nagykanizsára utazunk a párom szüleihez, de egy nap az út oda, egy vissza, így csak egyet tudtunk pihenéssel tölteni. Ez így nem nyaralás. A Balatonra több napra soha nem jutottunk el, esetleg valamelyik Karcaghoz közeli fürdőbe egy-egy napra. De ennyiünknek az egynapos belépő is nagyon megterhelő anyagilag. Ha elmennénk valahova, mindig a szállás okoz gondot, az a legdrágább - mondta el a Naplónak az édesanya, Horváthné Molnár Ildikó. A gyerekek tavaly voltak először a Balatonon, Zsuzsannának köszönhetően. - Még ha esik az eső, akkor is le kell velük menni a partra, hogy legalább a lábukat belelógassák - mesélte nevetve az édesanya. Ildikó a helyi kórházban dolgozik takarítónőként, a férje maradt otthon a legkisebbel, így ő végzi el a házimunkát és a főzést, sőt, mellette elvállal minden ideiglenes lehetőséget, például kertészkedést, hogy fenn tudja tartani a családját.

- Nem lehet elérzékenyülés nélkül arról beszélni, milyen érzés látni ezeket a csillogó, hálás gyerekszemeket. Minden percben bújnak hozzám. Nekem is van négy unokám, ők is jönnek hozzám, de ők ezt már megszokták. A karcagi gyerekektől végtelenül sokat kapok. Jó érzés segíteni. Erőt ad - mondta el a házigazda.

Zsuzsanna idős emberekkel foglalkozik, szociálisan nagyon érzékeny, így számára nem kérdés a segítségnyújtás. - Pénz helyett inkább élményt vagy élelmet szeretek adni. És ők kimondhatatlanul hálásak, ezért is gondolom, hogy ezt semmiképp nem szabad feladni. Nem magam miatt csinálom, hanem miattuk. Igenis minden családnak jár egy hét gondtalan nyaralás - véli a házigazda.

Borbély Zsuzsanna nagyon szeretné, ha más települések és magánszemélyek is csatlakoznának a kezdeményezé-séhez, hiszen a Balaton kö- rül sok olyan település van, ami önkormányzati stranddal és több vendéglátóegységgel rendelkezik. - Azt gondolom, hogy a szállásadóknak, vendéglátóegységeknek ez nem jelenthet problémát. Tavaly néhány hónapot igénybe vett a szervezés, mert minden vendéglátósnak el kellett mondanom, miről is szól ez, idén viszont már két nap alatt végigjártam őket, és mindenki azonnal aláírta a bónuszokat a család számára. Itt egyetlen forint sem forog kézen. A szállásadó ingyen és bérmentve odaadja a nyaralóját, és a vendéglátóegységek a maguk módján kiszolgálják a családokat. Bízom benne, hogy a magyar társadalom hamar felnő egy ilyen szintű segítségnyújtáshoz - mutatott rá Zsuzsanna. Az a terve, hogy felkeresi a hajózási társaságokat is, mert ők adományozhatnának egy-egy hajóutat.

Mint Zsuzsanna fogalmazott, az általa megálmodott és megvalósított segítségnyújtáshoz nincs szükség pénzre és luxuskörülményekre, ehhez egy szív kell, semmi más.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!