Hírek

2009.04.07. 02:29

Innováció és dialógus

Veszprém - A kutatásokra fordítható pénzek elosztásánál fel kell lépni azért, hogy az elosztható források nagy része ne a fővárosban, illetve a közép-magyarországi régióban összpontosuljon, hanem abból jusson az ország más térségeinek is, hangsúlyozta dr. Molnár Károly egy Veszprémben megtartott konferencián.

Győrffy Árpád

A kutatásokért, fejlesztésekért felelős tárca nélküli miniszter a Nemzeti innovációs dialógus című fórumsorozat második helyszíneként a Pannon Egyetemen találkozott a régió gazdasági és tudományos életének jeles képviselőivel, hogy a kapcsolódó állami szervezetek vezetőivel közösen tájékoztatást adjanak a támogatási lehetőségekről, és összegyűjtsék az esetleges problémákat. 

A nagyszámú érdeklődőt köszöntő dr. Rédey Ákos rektor úgy vélte, a kutatás-fejlesztés erősítése érdekében a felsőoktatási intézményrendszernek is sok tennivalója van. Az egyetemeket inno- vációvezérelt pályára kell állítani. Molnár Károly bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a kis- és középvállalkozásoknak, s ezzel mindannyiunknak az innováció jelentheti a jövőt. 

A mostani kutatások eredményei a válságot követő gazdasági helyzetben előnyhöz juttathatják a vállalkozásokat. Gond van azonban a források felhasználásának területi eloszlásával. A pénz közel 70 százaléka ma a központi régióban, a fővárosban és Pest megyében költődik el. 

A mostani országjáró fórumsorozat egyik célja is annak kiderítése, hogy a többi régió hogyan részesedhetne nagyobb mértékben. Én meg vagyok győződve arról, hogy ez az egyenlőtlenség nem tükrözi az országban rendelkezésre álló szellemi és tárgyi potenciált. A régiókban ugyanúgy nagy lehetőségek vannak. 

Szeretnénk segíteni, hogy ez az egyenlőtlenség feloldódjon, mert ez a hatékonyságot növelné - jelentette ki. A berögzült viszonyok oldását, a meglévő erőforrások jobb hasznosítását akarják elérni az új támogatási politikával is, ami szakít azzal a korábbi rendszerrel, melyben a szakértőket támogatták, akikhez témákat rendeltek. 

Az új modellben megfelelő projektek megvalósításához adják a támogatást, és ezekhez a projektekhez keresnek megfelelő szakértőket. Az ötlettől el kell jutni a piacig, s ehhez meg kell találni a szükséges szereplőket - vázolta fel a folyamat elengedhetetlen elemeit a miniszter. 

A fontos feladatok között szólt a pályázati eljárások egyszerűsítéséről, a fölösleges jogszabályok törléséről, a szellemi alkotások védelmének, hasznosításának elősegítéséről. A miniszter előadása után több kutató, gazdasági és intézményi vezető fogalmazta meg a szükséges tennivalókat. 

Kürti Sándor, a Kürt Zrt. tulajdonos-elnöke szerint az innováció legfontosabb feltétele, hogy a gazdasági és kutatói szféra szereplői képesek legyenek a hosszú távú együttműködésre. Ehhez ma még hiányzik a kultúránk, de csak rajtunk múlik, hogy megtanuljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!