Hírek

2017.03.26. 16:45

Veszprémben a víz rendkívül jó minőségű és nagyon finom is - nyílt napot tartott a Víziközmű

Veszprém - Nyílt nap keretében ismerkedhettek a víziközmű-szolgáltatással és a víz körforgásával az érdeklődők.

Piltman-Horváth Barbara

Ottjártunkkor már három iskoláscsoport is izgatottan várta a kapunál, hogy elindulhassanak a háromszor húsz perces tárlatvezetésre, amit a Bakonykarszt Zrt. munkatársai tartottak a veszprémi Víziközmű Múzeumban. A nyílt napon bárki ingyen tájékozódhatott a szolgáltatás kialakulásáról és a vállalat történetéről.

A Dózsa iskola 7. B osztályos tanulói és tanárai egyaránt érdeklődve hallgatták az előadást Fotó: Pesthy Márton

A Dózsa György Általános Iskola 7. B osztályához csapódtunk mi is, hogy a három helyszínen - a gépházban, a trafóházban és az udvaron - megismerkedhessünk azzal a folyamattal, ahogy a föld alól a karsztvízből az átlátszó folyadék eljut odáig, hogy a csapot megnyitva ihatunk belőle. Azt azért érdemes megemlíteni, hogy Veszprémben az ivóvíz rendkívül jó minőségű és nagyon finom is.

A trafóházban a szennyvizekről, vízellátó hálózatokról és a vízbázisvédelemről tudhattak meg többet az iskolások, akikhez időközben nemcsak mi, de más érdeklődők is csatlakoztak. - A víz a legjobban ellenőrzött élelmiszer - mondta Somodiné Kaliczka Csilla, a múzeum munkatársa. - Ez azért is fontos, hiszen még ha valaki a csapvizet nem is szereti inni, főzéshez, mosogatáshoz és fürdéshez azt használjuk. Muszáj folyamatosan ellenőrizni, került-e bele valamilyen mérgező anyag vagy baktérium, ami kárt okozhat a szervezetünkben.

A múzeum dolgozói készségesen válaszoltak minden egyes kérdésre, még az is előfordult, hogy a csoport már továbbhaladt, a következő pedig már az ajtóban toporgott, de még mindig a víz körforgásáról mesélt az előadó. Ennek ellenére nem volt fennakadás a helyszínek között, a dolgozók előadásai alapján pedig tisztán látszott, szeretik a munkájukat, és a víz bűvöletében élnek. A gyerekek láthatóan élvezték a múzeumtúrát, szívták magukba a tudást, és jó volt látni, hogy a kísérő tanárok is legalább akkora gyermeki csodálkozással figyelték a vezetékes rendszer kialakítását, mint tanítványaik. A múzeumig tartó séta pedig különösen jóleső volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!