Hírek

2013.03.18. 18:12

Iskolára érettek?

A köznevelési törvény alapján a hatodik életévüket az iskolakezdést megelőző nyáron betöltő gyermekek is beiskolázhatók.

Marton Attila

A jogszabályi változás eredményeként a szülők helyett immár az óvodavezető joga eldönteni, hogy a gyerek iskolaérett-e vagy sem. Ha a szülők és az óvodavezető véleménye eltér, a nevelési tanácsadó szakemberei döntenek. A törvény változást jelent a korábbiakhoz képest, mert eddig azok a gyerekek mehettek iskolába, akik május 31-ig betöltötték a hatot.

Barcza Béláné, a veszprémi Vadvirág óvoda vezetője lapunk kérdésére elmondta, náluk már meghozták a döntéseket a gyermekek iskolaérettségéről, a hatévesek többsége idén nem megy még iskolába, a jogszabály ugyanis nem jelent automatikus kötelezettséget. A beiratkozáskor derül ki, hogy megnövekedett-e a hatévesek száma, mondta Nagyné Dömös Erika, a veszprémi Kossuth iskola igazgatóhelyettese.

 



- Az óvodapedagógusok a szülőkkel és a nevelési tanácsadó szakembereivel egyeztetve hozták meg a döntéseket. A törvényi változás jelentősége abban áll, hogy a nyáron született gyermekeket nem kell már külön vizsgálni, ha az óvodapedagógusok iskolaérettnek tartják a gyereket, szeptembertől beülhet az iskolapadba, fogalmazott az óvodavezető. Az óvodapedagógusok és az intézmény vezetőinek döntései azt mutatják, jellemzően most is azok a hatévesek mennek szeptemberben iskolába, akik tavasszal ünneplik a születésnapjukat.

- A gyermek számára is optimális döntést kell hozni: az sem jó, ha tovább marad az óvodában, és az sem, ha túl korán kerül iskolába, hiszen akkor kudarcok érhetik, tette hozzá Barcza Béláné. Az iskola sem fizikai, sem egyéb kritériumokkal nem szűrheti meg a leendő elsősöket, közölte a Kossuth iskola igazgatóhelyettese, majd hozzátette, egyik elsős osztályukban a 30 tanuló közül mindössze heten kezdték meg hatévesen az iskolát. Szauer István, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Veszprém megyei tankerületi vezetője kérdésünkre megerősítette, a beiratkozáshoz elég a gyermek lakcímkártyája, mert ez a leendő elsős személyazonosságát és lakcímét is igazolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!