Hírek

2014.05.02. 16:50

Isten éltesse az anyákat!

Veszprém - A gyerek születése, az anyává válás olyan változás az ember életében, ami onnantól kezdve meghatároz mindent, véli Tóth-Körei Edina, Veszprémben élő kétgyermekes anyuka, akivel anyák napja apropóján beszélgettünk.

Marton Attila

Nagyobbik fia, Gábor ötéves óvodás, a kisebbik gyermekkel, a hároméves Leventével még gyesen van, a tervek szerint a kisfiú ősztől megy oviba.

Az anyuka szerint a gyermek születésével el kell köszönni a korábbi életszakasz minden örömétől és bánatától, és az anyaság kerül mindenek fölé, az első helyére.

Korábban volt olyan időszak az életében, amikor nem gondolta, hogy valaha is anya lesz, ez azonban megváltozott, amikor a férjével közösen eldöntötték, hogy gyermeket szeretnének. Az anyaságot csak akkor lehet vállalni, ha arra felkészült az ember, magyarázza.

A gyerekek születéséről azt mondja, olyan euforikus állapotba került, ami máshoz nem hasonlítható.

Edina számára a legnagyobb örömet az jelenti, ha valamelyik kisfia odaszalad hozzá, átöleli, és azt mondja, szeretlek.

Tóth-Körei Edina férjével, Tóth Gáborral, valamint gyermekeikkel: Leventével és Gáborral. Edina szerint anyának lenni felemelő érzés (Fotó: Penovác Károly)

 

A gyermeknevelés nehézségeit ecsetelve megjegyzi, komoly feladat számukra annak elfogadása, hogy bár mindkét kisfiú ugyanazt a nevelést kapja, más-más személyiségek. Ez azzal is jár számára, hogy nap mint nap felteszi a kérdést magában, jó anya-e?

- Ettől a kételytől azonban nem feltétlenül kell megszabadulni, hiszen az anyaszerepet is tanulás útján sajátítja el mindenki. Nincs rossz döntés, de a döntésekre adott válasznak jónak kell lennie, fogalmaz Edina.

Az anya és a női szerepek kapcsán elmondja, várakozással tekint a következő hónapok elé, hogy visszatérve a munka világába, tud-e majd ugyanúgy teljesíteni, mint a gyerekek születése előtt, erre a kihívásra azonban szüksége is van öt év után. Azt elismeri, komoly dilemma az anyák számára, hogy minél tovább legyenek otthon, de közben a megfelelő anyagi hátteret is megteremtsék a férjjel közösen. Azzal az állítással nem ért egyet, hogy a modern nő egyszerre tud karriert építeni és családanya lenni, viszont a gyerekek életkorának emelkedésével folytatni lehet a karrier építését, ez szerinte soha nem késő, sőt, úgy véli, a legideálisabb életkor épp harminc és negyven között van erre. Minden életciklusnak megvannak a maga szerepei, aminek meg kell felelni és meg kell élni: a tinédzserkort, a szerelmek korszakát, az ifjú házas periódust. Mindegyiknek meg kell köszönni az örömeit és bánatait, de valamennyi funkció közül az anyaszerep a legfontosabb, teszi hozzá Edina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!