Hírek

2017.06.07. 09:53

Nem is tudta, hogy drog van a lakásában? A vihogó nő lett gyanús a rendőröknek Iszkázon (Frissítve)

Felmentette az elsőfokú bíróság azt a német állampolgárságú fiatalembert, akinek az iszkázi házában kábítószert talált a rendőrség.

Penk Tímea

A férfi szomszédja 2014 karácsonya előtt betörés miatt értesítette a rendőrséget. Az egyenruhások a helyszínen egy szokatlanul viselkedő, bugyután vihogó osztrák nővel találkoztak, aki unokatestvére az ingatlan német tulajdonosának. A rendőrök a betörés kivizsgálása során a konyhaszekrényben befőttes üvegben és kartondobozban növényi alapú, kábítószergyanús anyagot találtak. A további szakértői vizsgálatok megállapították, hogy valóban kábítószer volt a lakásban, illetve a nő szervezetében, akit kórházba szállítottak. A pszichiátrián a nőt még aznap felkereste a szintén osztrák párja, aki randalírozott az intézményben. A ruházata és csomagja átvizsgálása során az iszkázi lakásban talált kábítószerhez hasonló csomagolású drogot találtak. Az osztrák férfi ellen a Tapolcai Rendőrkapitányság folytatott nyomozást, és jogerős elmarasztaló bírói ítélet született ellene.

Az Ajkai Járásbíróság a német anyanyelvű személyeket Vargáné Czobor Andrea tolmács közreműködésével hallgatta meg. A drogfüggő nő azt mondta a korábban tartott bírósági tárgyaláson, hogy nem tört be az unokatestvéréhez, engedéllyel ment be időnként, amikor nyugalomra vágyott. A vádlott az utolsó tárgyalásig megtagadta a vallomástételt, majd annyit közölt, nem tudja, hogyan került a lakásába a drog, ő nem volt ott.

Az ügyészség szerint a vádlottnak tudnia kellett, hogy kábítószer van a lakásban, és akkor is büntetendő, ha nem ismert, ki helyezte oda az anyagot. Aki a házában kábítószert tart, azt büntetőjogi felelősség terheli. Az ügyészség álláspontja az, hogy a vádlott tartással elkövetett kábítószer birtoklás bűntette miatt büntetést érdemel. A védő azt hangsúlyozta, hogy a vádlott nem volt otthon, ezért nem bizonyított, hogy tudott volna a lakásban lévő kábítószerről, ugyanakkor az unokatestvére és annak párja komoly drogfogyasztó a vizsgálatok szerint.

Az Ajkai Járásbíróság úgy ítélte meg, hogy nem jött létre a birtokállapot. A vádlott az ingatlant nem használta életvitelszerűen, amit a lakásban készített fotók is alátámasztanak: a kiszáradt rágcsálótetemek nem arra utalnak, hogy valaki ott élne. Ha a vádlott megengedte volna az unokatestvérének a lakáshasználatot, akkor kulcsot adott volna neki, és erről a szomszédot is értesítette volna, akit az ingatlan figyelésével bízott meg. A masszív drogfogyasztó tanúk nem szavahihetők, és nincs zárt láncolata a bizonyítékoknak, ami kétséget kizáróan bizonyíthatná a vádlott bűnösségét. Ezért a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a külföldi vádlottat, aki egyébként büntetlen előéletű és tagállami priusza sincs.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt a kért az esetleges fellebbezés előterjesztéséhez.

(Címlapképünk illusztráció)

Frissítés: Július 04.

Az Ajkai Járási Ügyészség az elsőfokú bíróság felmentő ítélete ellen fellebbezést jelentett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!