Hírek

2010.04.20. 12:41

IX. Gyöngybuli: fűzésben kiválóak a diákok

Gyarmat - A helyi általános iskolában tartott gyöngybulin az alkotások elkészítéséhez 114 337 gyöngyöt, ugyanennyi flitter és gombostűt használtak fel.

Nagy Imre

A IX. Gyöngybulin reggel nyolc órától ismét huszonnégy órán át fűzték a gyöngyöt  most logókat és azon települések címereit készítették, ahonnan a gyerekek az iskolába járnak. Hatvanheten szorgoskodtak éjjel-nappal, a résztvevők a helyieken túl Herendről, Tatáról, Győrből érkeztek.

A sikertörténet 2000-ben, a gyöngyfűző szakkör megalakulásával kezdődött. Két év múlva indultak Gyarmaton a huszonnégy órás gyöngybulik, ahol százezerszám használták fel az alapanyagokat a bélyegképek, karkötők, nyakpántok készítéséhez.

A gyarmati Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói és pedagógusai aztán gondoltak egy merészet: mi volna, ha a teljesítménnyel rekordot állítanának fel?

A gondolatot tett követte: 2005-ben hatvanegy tanuló két napig fűzte a gyöngyöt, bökték a flittert, és eredményükkel bekerültek a magyarországi leg-ek közé. Ezt több éven keresztül megismételték, elkészült 165 virággal és ugyanennyi levéllel az óriás fa, a pillangófal, majd 2009-ben 138 tanuló részvételével egy hat négyzetméteres mozaikkép, amivel - a hitelesítést követően - már Londonban is arattak a gyarmatiak. Ezt a kapott diploma is bizonyítja.

Nagy álmuk, hogy teljesítményüket beválogassák a 2011-ben megjelenő Guiness-rekordok könyvébe. Erre minden esélyük megvan. Addig sem ülnek ölbe tett kézzel. 

A múlt szombaton tartották az iskolában a IX. Gyöngybulit. Reggel nyolctól ismét huszonnégy órán át fűzték a gyöngyöt  most logókat és azon települések címereit készítették, ahonnan a gyerekek az iskolába járnak.

Hollenczerné Balogh Ilona pedagógus, a gyöngybulik mindenese elmondta: két óra munkát egy óra pihenés követett. Az alkotásokat vasárnap reggel átadtuk a támogatóknak, a települések polgármestereinek. Jövőre jubilálunk, valami nagy dologban gondolkodunk. A rendezvényt országossá szeretnénk bővíteni.

A tanteremben több asztalnál dolgoztak a gyerekek ügyesen, gyakorlottan, de azért jól jött a pihenés, a finom étel: raguleves, lángos, palacsinta, milánói makaróni a menü. Éjszaka virslit is kaptak, aki meg akart, aludhatott egy keveset az egyik teremben. Ismét eljött Sebestyén István, a magyarországi rekordok hitelesítője.

A vasárnap reggeli mérleg: öt címer, kilenc logó, számos kisebb felület. A gyerekek az alkotások elkészítéséhez 114 337 gyöngyöt, ugyanennyi flitter és gombostűt használtak fel.

A megalkotott összes felület pedig 2,58 négyzetméter. Nem semmi! Lehet, hogy újabb rekord született Gyarmaton?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!