Hírek

2017.04.10. 17:29

Járási szavalóverseny Márkón

A versenyen induló diákok a 200 éve született Arany János, vagy a 80 éve elhunyt József Attila bármely költeményét, illetve valamely magyar költőnek a tavasz témakörében íródott versét szavalták el a megmérettetésen.

Molnár Sándor

A község önkormányzata az idei évben 9. alkalommal rendezte meg Költészet napi, járási szavalóversenyét a helyi Kulturális Központban. A rendezvény fő védnöke Óvádi Péter megnyitójában Simai Mihály gondolatait idézte : „ A költészet a lélek ünnepe. A szabadság végtelenje. Csoda és titok."  Legyen ez a mai nap iránymutatója – mondta a veszprémi önkormányzati képviselő.

Hartmann Antal polgármester úgy fogalmazott, hogy a veszprémi járás felügyelete alá tartozó településekről bárki részt vehet a versenyen. Érkeztek Veszprémből, Bándról, Herendről, Hárskútról, Nagyvázsonyból és Tótvázsonyból is szép számmal gyerekek. 60-70 résztvevővel minden évben számolnak a szervezők.

Fotó: Molnár Sándor

– Mi szívesen és nagy örömmel rendezzük meg ezt a járási szavalóversenyt, amelyet teljes mértékben az önkormányzat finanszíroz. Tudomásom szerint nincs a térségben ma máshol ilyen rendezvény – mondta a márkói polgármester.

A szavalóverseny ötletgazdája Polányiné Lénárt Katalin elmesélte, hogy amikor megkapta a művelődésszervezői megbízatását a faluban, ennek a versenynek a megszervezése az elsők között szerepelt a terveiben. Az első év tanuló év volt, kevés indulóval, mert pont tavaszi szünetre esett a verseny. Az évek során a zsűritagok és résztvevő iskolák is belelkesedtek, és Márkón is nagy támogatásra talált az ötlet.

Létszámkorlátozást kellett bevezetniük, mert előfordult, hogy az egyik évben 127 gyerek jelentkezett és ekkora létszámhoz már kicsi volt az épület kapacitása. Ma már az iskolák előselejtezőt tartanak a verseny előtt és azokat a gyerekeket küldik el, akik érdemesek arra, hogy egy járási versenyen megméressék magukat.

A fiatalok, életkoruknak megfelelően négy kategóriában indultak a versenyen, ahol a legjobbak értékes könyvjutalomban részesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!