Hírek

2017.05.02. 14:25

Vita a testületi ülésen egy jobbikos képviselő önálló indítványáról

Pápa - Eredményes munkát végzett az előző évben a Pápai Rendőrkapitányság. A közbiztonság javult, mindezt pedig a lakosságtól és az önkormányzatoktól érkező visszajelzések is igazolják.

Polgár Tibor

Ezt hangsúlyozta Szappan Csaba rendőr alezredes, kapitányságvezető a város képviselő-testületének legutóbbi ülésén a helyi rendőrkapitányság közbiztonsági beszámolójának megtárgyalásakor. Tarcsa Csaba rendőr dandártábornok megjegyezte, amikor nemrég átvette a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetését, a statisztikákat látva szemet szúrt neki, hogy a megyében magas az ittasan okozott balesetek száma, ezért elrendelte, hogy sokkal hatékonyabban kell fellépni az ittas gépjárművezetőkkel szemben. Ehhez hasonlóan a lehető legszigorúbb fellépést várja el a tulajdon elleni szabálysértések, a magántulajdont érintő lopások terén, mivel ezek jelentősen befolyásolják a szubjektív biztonságérzetet.

Tarcsa Csaba úgy látja, a pápai rendőrök jól teljesítenek, ezért gratulált a munkájukhoz, mint ahogyan a képviselők is megtették ezt, akik egyhangúlag szavazták meg a kapitányság beszámolóját.

A tanácskozás résztvevői abban is egyetértettek, hogy javítani mindenen lehet, így persze a pápai rendőrség eredményességi mutatóin ugyancsak, illetve rámutattak néhány problémára, például a közlekedési kultúra hiányosságaira, az illegális hulladéklerakás okozta bosszúságokra, valamint a kapitányság – remélhetőleg ideiglenes – létszámhiányára. Szó esett még a bűn- és baleset-megelőzés fontosságáról is, amivel kapcsolatban Szappan Csaba kiemelte a Napló és a rendőrség rendszeres közös prevenciós tevékenységét a megyei napilap hasábjain.

Szappan Csaba (középen) beszámol a pápai közbiztonsági helyzetről
Fotó: Polgár Tibor

Az ülésen többek között további beszámolók is terítékre kerültek, illetve a képviselők rendeleteket módosítottak. Utóbbi kategóriába tartozott az a döntés, melynek nyomán a hivatali munkaidőn és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért, illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséért 71 ezer forintot kell fizetni. A vegyes ügyek között határoztak arról, hogy a város szeptember elsejétől öt évre szóló köznevelési szerződéssel átadja a Csókai Óvodát a Pápai Református Egyházközségnek.

Süle Zsolt jobbikos önkormányzati képviselő önálló képviselői indítvánnyal az európai béruniót célzó kezdeményezéshez kérte a testület támogatását. Az ellenzéki politikus elmondása szerint a hosszú távú program célja, hogy azonos munkáért azonos bért kapjanak az Európai Unió különböző területein élők, és egymillió uniós állampolgár aláírása szükséges ahhoz, hogy az illetékesek elé kerüljön a kezdeményezés. Az indítványhoz sokan hozzászóltak, többen megjegyezték: a képviselő-testületnek nincs köze az állampolgári aláírások gyűjtéséhez, valamint nem lenne szerencsés, ha Brüsszelből mondanák meg, hogy egy-egy gazdasági társaság milyen bért fizessen a dolgozóinak, mivel a bérezés mindig a gazdasági folyamatoktól függ.

Unger Tamás alpolgármester a kezdeményezést logikátlannak, illúziókeltésnek, egyúttal olcsó politikai húzásnak nevezte, ami azt a látszatot keltheti, hogy fizetésemeléssel jár egy petíció aláírása. Aláhúzta: béremelést más keretek között, más eljárások mentén lehet elérni, nem pedig aláírásgyűjtéssel.

Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, bízik benne, hogy a magyar gazdaság teljesítményének növekedésével a hazánkban megkereshető jövedelmek is emelkednek majd.

A képviselő-testület végül nyolc nemmel, két-két igen és tartózkodás mellett elutasította Süle Zsolt önálló indítványát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!