Hírek

2016.08.26. 19:35

Jól jön a szülői segítség

Tapolca, Veszprém, Csögle – Több helyen a diákok szülei is besegítenek az oktatási intézmények felújításába.

Balla Emőke

A tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Batsányi tagintézményében aktív a szülői munkaközösség. Az ötödik osztályosok szülei eddig is minden évben jelentős mértékben segítették az iskolát és az osztályt – tudtuk meg a tagintézmény vezetőjétől, Komjátiné Nyakó Györgyitől. – Idén a szülők újra önként összefogtak és adományként elkészítették a diákok tanterme parkettájának a csiszolását, lakkozását, újrafestették a falakat, javították a nyílászárókat. Egyik munka generálta a másikat, egyik résztvevő vonzotta a másikat, egyre több szülő szeretett volna segíteni. Tíznél is többen kivették a részüket a munkákból. Például aki asztalosmunkában jártas, az a beépített szekrények felújítását vállalta. Lefestették a szekrényajtókat. A gyerekek könyveit, táskáit biztonságosan tudjuk külön-külön fakkokban tárolni. Összességében több százezer forint értékű munkát végeznek több napja. Három-négy tagú aktív csoport szervezett mindent. Mivel több gyermek nagy testvére a hatodik osztályba jár, a szülők ott is megoldották a hasonló felújítási munkákat.

Tízmillió forintból, nagyrészt pályázati pénzből megújul a veszprémi Vetési gimnázium tornacsarnoka, az öltözői blokk felújítási munkái a tervek szerint szeptember első hétvégéjére befejeződnek
Fotó: Nagy Lajos

- Parkettát csiszoltak, lakkoztak, falat festettek, a szekrényeket felújították, színesre festették az ajtajaikat, sőt, még függönyöket is vásároltak. A felső tagozatban két osztály tantermét a szülők újították fel. Mindettől függetlenül az iskolában a nyári karbantartásra az önkormányzattól mindent megkaptunk - mondta Komjátiné Nyakó Györgyi. Hozzátette, hogy a tagintézményben a szülőkre jellemző az önzetlen segítség, néhány éve egy megmozdulás során szinte minden osztály részt vett az iskolai munkákban. Tavasszal a nyolcadik osztály úgy köszönt el, hogy a tanterembe új függönyöket vásároltak. Tőlük vették át a tantermet a mostani ötödikesek. Ez a gesztus volt az egyik elindítója annak, ami a napokban történt. Egy önszerveződő aktív mag kell ehhez a szülők részéről, de az osztályfőnökök segítsége ugyancsak elengedhetetlen.

Korszerűsítésre, kisebb felújításokra mintegy 90 millió forintot költenek a megyeszékhely oktatási intézményeiben, tájékoztatott Némedi Lajos. Az alpolgármester elmondta, tízmillió forintból újul meg a Vetési gimnázium tornacsarnoka, elsőként az öltözői blokk. A beruházás pályázati forrásból valósul meg, 30 százalékos önrésszel. Az alpolgármester közölte, két általános iskolában homlokzati nyílászárókat cserélnek 28 millió forintért. A falvizesedés okozta károk helyreállítására két iskolában költenek 50 milliót, vakolatcserére pedig hárommillió forintot egy intézményben. A középiskolai kollégiumban és egy általános iskolában vizesblokkot újítanak fel 11 millióért. A városvezetés idén is arra törekedett, hogy a kisebb felújítások mellett olyan nagyobb beruházás is megvalósulhasson, amelynek számos fiatal a haszonélvezője lehet, tette hozzá Némedi Lajos.

Csögle község önkormányzata szépen felújította a helyi óvoda épületét a nyári szünetben - tájékoztatta lapunkat Tóth-Bakos Marianna kulturális felelős. - A falakat mesés festéssel tették barátságossá, illetve a felújítás gyönyörű külsőt kölcsönzött az egész óvodaépületnek - fogalmazott a kulturális felelős. Kustos Péter polgármester hálás mindazoknak, akik időt szántak arra, hogy a gyermekek számára barátságosabbá varázsolják az intézményt.

- Hajmási Dezsőné Bea vezető óvónő és Bárány Viktória még a késő esti órákban is festette a mesejeleneteket. Patyi Lászlóné dajka asszisztált ahhoz, hogy szépen és tisztán várják a gyerekeket az új tanévben - számolt be Tóth-Bakos Marianna, aki kiemelte a példaértékű összefogást: a helyiek segítőkészségből jelesre vizsgáztak.

Biztosan mindenki emlékszik még az igazságos, mégis olykor szigorúnak tűnő tanárára. Hányszor mondjuk diákként, milyen jó lenne már túl lenni ezen az egészen, pár év múlva aztán sóvárogva nézegetjük a régi iskolát, a tablófotót. Utazzon velünk az időben, kapja el Irénke nénit a veol.hu-n pár jó tanácsra és nyerjen értékes ajándékokat is a tanévkezdéshez. A játék szeptember 8-áig tart, egy laptop, tablet, vásárlási utalvány vagy iskolatáska tulajdonosa lehet. Kattintson a felbukkanó bannerre, regisztráljon és kapja el Irénke nénit! Minél többször sikerül az oldalon megtalálnia, annál nagyobb eséllyel nyerhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!