Hírek

2017.08.12. 11:52

Jubileum a noszlopi diófák árnyékában

A főző közösségek találékonyságának és a zsűri kitartó munkájának köszönhetően a legnívósabb kistelepülési főzőversenyként tarjuk számon a tizedik jubileumát ünneplő diófás rendezvényt – mondta Kovács Zoltán államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

Penk Tímea

A háromnapos rendezvénysorozat pénteken festménykiállítással kezdődött Portik Péter és Németh-Városi Norbert alkotásaiból. A falunappal egybekötve rendezték meg ismét a térség hagyományos főzőversenyét, amelyről nemcsak a környező településekről, hanem külföldről is érkeztek vendégek. A jubileumi eseményre örömmel látogatott el Kovács Zoltán.

 

Kovács Zoltán államtitkár nagyra értékelte a tíz éve tartó diófás főzőversenyt

- Egyre színvonalasabbnak látom a diófás főzőversenyt. Az ételek tálalása, az asztalok megterítése is egyre nívósabb, és a versenyzők között szinte alig észrevehető a minőségi eltérés. Az ételek, persze, különböznek, az aznapi intuíció is befolyásolja, hogy mi kerül az asztalra. De a több évnyi szakmai értékelésnek és tanácsadásnak köszönhetően egyre finomabbak az ételek – mondta az államtitkár. Lapunknak elárulta, hogy a férfias ételeket kedveli, különösen a pörkölteket és a hagyományos konyha más remekeit. Kovács Zoltán a diófás főzőverseny értékeként kiemelte, hogy a helyi közösségek egymásra találhatnak, és egy jó hangulatú napot tölthetnek el együtt.

 

Szabó Péter fogadós, a zsűri elnöke értékeli az asztalt

A csapatok főztjeit a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagjai, gyémántdiplomás gasztronómusok bírálják el, Szabó Péter éttermi mester, Kalla Kálmán és Ferenczi István mesterszakácsok, valamint Könyvné Dózsa Erzsébet és Farkas Zoltán konyhafőnök-mesterszakácsok, Felső Sándor polgármester és Városi Attila, a Lucullus Borlégió tagja.

 

Felső Sándor polgármester az idén is örömmel vett részt a zsűriben

Az eredményhirdetés után a község önkormányzata és a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezete együttműködési megállapodást írt alá. Felső Sándor lapunknak elmondta, évek óta nagyon jó kapcsolatot ápolnak egymással, és már egy esztendeje érlelődött bennük, hogy ezt írásban rögzítsék.

- Mindkét fél számára előnyös és előremutató megállapodást kötöttünk, segítve egymás munkáját a Noszlopon élő emberek érdekében – fogalmazott a polgármester.

Délután a Noszlop Községért Alapítvány kitüntetéseket adományozott a településért eredményesen tevékenykedő személyeknek. A kuratórium elnöke, Szabó Péter ismertette a Noszlop Község Tiszteletreméltó Polgára cím kitüntetettjeinek érdemeit. Magyar Istvánné hosszú ideig volt a faluház művelődésszervezője, a könyvtár vezetőjeként értékes kulturális programokat is szervez, hagyományőrző csoportot vezet és túraegyesület alapítója. Kovács Gyula több cikluson át volt a képviselő, és ma is aktívan tevékenykedik a közéletben, egyházi megbízatásait is lelkiismeretesen látja el, a nyugdíjasklub hasznos segítője. Könyv Károlyné mesterszakácsként számos közösségi rendezvényen vesz részt, a nyugdíjasklub vezetői feladatait látja el, fáradhatatlan a programok szervezésében és megvalósításában. Vass Ernő helyi vállalkozó, aktívan bekapcsolódik a falu életébe, több évig önkormányzati képviselőként is dolgozott, szívesen segít másokon. A sakkozásban kiemelkedő közösségi tevékenységet végző Czingler Sándor kitüntetését az unokája vett át.

A díjátadás után Sihell Vanessza szórakoztatta a közönséget, majd utcabál és tűzijáték zárta a napot.

Vasárnap délután három órától vöröskeresztes, katasztrófavédelmi és rendőrségi bemutató látható a ligetnél. Háromnegyed négykor fellép a Vinári és a Líra asszonykórus, a Makovecz klub és a Noszlopi Nemzedékek Hagyományőrző Csoport. Fél hatkor rock and roll slágerek szólalnak meg, fél hétkor az Adrenalin együttes zenél. A gyerekeknek óriáscsúszdával, légvárral, festéklövészettel, lufi bohóccal, arcfestéssel készültek a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!