Hírek

2014.11.04. 16:50

25 éve írtuk: Kádár szemet hunyt a korrupció felett

Veszprém - Balogh Sándor professzor, a Párttörténeti Intézet igazgatója a Napló 1989. november 4-ei számában úgy vélekedett, Kádár János idején a központi hatalom gyenge volt.

Balassa Gergő

A professzor az interjúban kifejti: Kádár nem volt eredendően a megtorlás híve. És még a körülmények nyomása alatt sem akart azzá lenni. Persze realista volt, és fölvállalta a helyzetéből adódó megtorlási kötelezettségeket. És ezek csöppet sem voltak örömteliek, és nem is voltak tiszták. Kádár János nem volt abban a helyzetben, hogy megfegyelmezze a megyéket, a fegyveres testületeket, a helyi apparátusokat. Szüksége volt a támogatásukra, mert a központi hatalom gyenge volt, még a szovjetekkel a háta mögött is. Az országot Kádárnak kellett vezetnie, és a katonai tolerancia semmiképpen nem téveszthető össze a politikai toleranciával.

Balogh Sándor úgy látta, Kádárnak volt néhány olyan személyes tulajdonsága is, ami rokonszenvet keltett a nyugat-európai vezetők körében iránta. Az újságíró kérdésére elmondta, itt elsősorban igyekezetére, a megértésre, az együttműködésre gondolt: Én magam a híres kádári szerénységről másként vélekedem. Egyszerűsége ugyanis sohasem vált példamutatóvá, ő maga sokszor szólt a pártfunkcionáriusok tartózkodó magatartásáról, de nem lépett fel a politika erkölcsi szigorával a villák, a Mercedesek, az ilyen-olyan visszataszító előnyök megszerzői ellen.

Kádár János és Mihail Gorbacsov szívélyes találkozója
Fotó: archív

Mellette az apparátus önmozgó volt, ő pedig, ha egyes esetekben tett is kivételt, összességében szemet hunyt a korrupció felett. Az, hogy sokan elfordultak tőle, kiábrándultak, részben ennek a furcsa engedékenységnek volt köszönhető. Vállalta a proletárdiktatúra minden negatív konzekvenciáját, amitől idegenkedett, amit a viszonylagos jóléttel, a kis szabadságokkal megpróbált elfeledni.

A professzor a kádári hagyatékkal kapcsolatban elmondta: túl sok az indulat, a türelmetlenség, az előítélet. A politika művészete abban segíthet, hogy a társadalom szervesen, összhangban múltjával, átépíthesse önmagát, lebontva a sztálini örökség falát, az utolsó téglákat is eltüntesse. Ne szégyelljük kimondani: ebben Kádártól is lehet tanulni .

A Napló új sorozatot indít a rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából, melyhez szívesen várjuk és fogadjuk olvasóink képeit, a felvételekhez tartozó történeteket. Elérhetőségét és összegyűjtött képeit küldje el nekünk elektronikusan a [email protected] címre. Ha segítségre van szüksége, hozza be hozzánk a Napló-szerkesztőségbe (Házgyári út 12.), ahol digitalizáljuk a képeket, melyeket utána egyből vissza is adunk önnek. Idézzünk fel közösen emberi sorsokat, történeteket, nézzünk együtt a múltba!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!