Hírek

2010.03.10. 19:31

Kalózok Oscar-díja a világhálón

Egészen magas számú, tizenkétmillió illegális letöltéssel a District 9 című film nyerte a torrentoldalak által meghirdetett kalóz Oscar-díjat.

Szabó Péter Dániel

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagjaihoz hasonlóan a webes kalózok is elkészítették a maguk listáját, ám az Oscartól eltérően itt nem a filmeket minősítették, hanem azt vették figyelembe, hogy az adott alkotást hányszor töltötték le a felhasználók illegálisan a világhálóról.

A nem mindennapi versenyben az első helyet 12,639 millió illegális letöltéssel a Peter Jackson producerkedésével készült rendhagyó sci-fi, a District 9 szerezte meg. A képzeletbeli dobogó második fokára 11,326 milliónyi letöltéssel James Cameron korszakalkotó Avatar mozija állhatott, míg a bronzérmet 7,93 millióval az igazi Oscar-gálán arató Bombák földjén című iraki háborús film kapta.

Az összesítéskor minden nagyobb BitTorrent-tracker adatait figyelembe vették. A versenyt meghirdető oldalszerkesztők ugyanakkor fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy a filmek eltérő időpontban váltak elérhetővé és ez szerepet játszott az illegális letöltések számának alakulásában. A District 9 DVD-minőségű illegális kópiája például már tavaly ősztől hozzáférhető volt az interneten, míg az Avatar illegális másolata csak egy hónapja tölthető le. 

Az mindenesetre biztos, hogy a torrentoldalak ellen folyamatos szerzői jogi küzdelmet folytató stúdiók,   alkotók kevéssé örülnek a kalózdíjnak, mint az igazi Oscarnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!