Hírek

2012.06.06. 19:05

Kárpátaljai diákok a Balatonnál

Balatonkenese - Kárpátalján, a magyar-román-ukrán hármas határ közelében lévő Nevetlen faluból érkezett tíz zene szakos diákot és kísérőiket, hat pedagógust látnak vendégül a településen péntekig.

Halmos György

A gyerekek és kísérőik úgy kerültek Balatonkenesére, hogy a Kárpátalja Expressz nosztalgiavonat utasaként járta végig az ukrajnai településeket a Balatonkenesén élő Csek Károly és felesége, akiket a kinti szíves fogadtatás, vendéglátás késztetett arra, hogy ott élő fiatalokat hívjanak a Balaton-parti településre.

A gyerekek egyik kísérője, Király Kálmán zenetanár arról beszélt, hogy a diákokat a másfél ezres település művészeti iskolájának azon növendékei közül választották ki, akik a területi zenei versenyeken részt vettek és helyezést értek el is. Megjegyezte, hogy sajnos vannak olyan gyerekek, akik vízum és útlevél hiányában otthon maradtak.

Bár az időjárás az elmúlt napokban nem volt a legkegyesebb, ennek ellenére a gyerekek már úsztak a Balatonban. A diákok egyébként Magyarországon már többször is voltak, de a Balatonnál még nem, többen is arról beszéltek, hogy szeretnének minél hamarabb visszajutni ide. Minden napra szerveztek programot a vendégek számára, még a balatoni hajóutazásra és vitorlázásra is elmennek a napokban. A gyerekeknek egyébként mind a város és környéke, mind a Balaton nagyon tetszik, tréfásan mindössze azt jegyezték meg, hogy mindig akkora adag ételt kapnak, ami hármuknak is elég lenne.

Máté Jánostól, a nevetleni kulturális ház vezetőjétől megtudtuk, hogy múlt pénteken a hajnali órákban indultak Nevetlenből, majd Tiszabecsről vonattal utaztak Budapestig. A fővárosban városnézésen vettek részt, és a délutáni órákban indultak Balatonkenesére, ahová este fél kilenckor érkeztek meg.

A programok megszervezésében Tömör István polgármester és helyi vállalkozók segítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!