Hírek

2013.01.01. 18:48

Kártérítést kell fizetnie a Bakonyi Erőműnek

Győr/Várpalota - A Győri Ítélőtábla jogerős ítéletében a Bakonyi Erőmű Zrt.-t több mint hétmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte N. Józsefné várpalotai lakos részére.

Halmos György

Erről dr. Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivője tájékoztatta a Naplót a közelmúltban. A jogerős döntés helybenhagyta a korábbi első fokú határozatot, miszerint a zrt.-nek 7 millió 311 ezer forintos kártérítést és kamatait kell kifizetnie a felperesnek.

Az inotai városrészben élő asszony ingatlanának határától mintegy 10-15 méterre található az a karsztvizes kút, amelyből az alperes, az erőmű jogelődje, az inotai hőerőmű az 1950-es évektől 2001-ig vizet termelt ki ipari célra. A karsztvíz kiemelése 2001 januárjában megszűnt, öt évvel később a felperes ingatlana vizesedni kezdett. Az alagsori helyiségeknél több helyen folyik a víz, a falak megrepedeztek, az épület az összedőlés határán van.

- A perben elöntendő kérdés az volt, hogy van-e összefüggés a karsztvíz kiemelése és a megszűnés, valamint az épületben bekövetkezett károk között. A szakértő a bizonyossággal határos valószínűséggel azt a választ adta, hogy az összefüggés fennáll - közölte Ferenczy Tamás. Az alperesnek azért kell kártérítést fizetnie, mert észlelnie kellett a karsztvíz emelkedését, mégsem tette meg azokat az intézkedéseket, amelyek ugyan jelentős költséggel jártak volna, de elháríthatták volna a károsodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!